Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε ανησυχία για την κυπριακή οικονομία, επειδή, όπως είπε, «καταγράφονται, λίγο μετά την έξοδο από το μνημόνιο συμπεριφορές που δείχνουν πως ίσως δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος».
Μιλώντας στο 6th Nicosia Economic Congress, που οργανώνει η Alpha Bank, o κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τα ταμεία του κράτους και ούτε μπορεί να υπάρξει επιστροφή «στις γνωστές ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης του δημοσίου χρήματος».
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν προκύπτει ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων την επόμενη διετία και ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργούνται, να αποδίδονται πίσω στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, κάτι, υποστήριξε, που με βεβαιότητα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στην ομιλία του ο υπουργός σημείωσε ότι οι σημαντικότερες ίσως μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ιδιαίτερα ανέφερε ότι το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί, τα δανειστικά επιτόκια είναι στο χαμηλότερο σημείο που ήταν ποτέ, η κεφαλαιουχική επάρκεια έχει ενισχυθεί, οι προβλέψεις έναντι του ψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν επίσης ενισχυθεί και είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι αναδιαρθρώσεις προχωρούν ικανοποιητικά και ο ELA έχει σχεδόν εξοφληθεί.
Αναφερόμενος στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως μία από τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος πρέπει να είναι ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στη δομή, λειτουργία και εταιρική διακυβέρνησή της. «Ίσως αυτή να ήταν μια από τις πιο σοβαρές παραλήψεις του προγράμματος στήριξης, αλλά έστω και τώρα αυτές οι επιβεβλημένες αλλαγές μπορούν και πρέπει να προωθηθούν, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας και με ευθύνη όλων μας», επεσήμανε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ