Στο 2,4% υπολογίζει η Κομισιόν ότι θα ανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναθεωρώντας προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,3%, ενώ εκτιμά ότι το προηγούμενο έτος έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο και συγκεκριμένα στο 2,2%. Σημειώνεται πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ακόμα μεγαλύτερος και θα διαμορφωθεί κατ΄ελάχιστο στο 2,8% και ενδεχομένως στο 3%-3,5%.
Οι προβλέψεις αναθεωρούνται επί τα βελτίω, καθώς οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες αναγνωρίζουν ότι όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οδηγούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στους φόρους. Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό σύντομα να προχωρήσουν και σε νέα αναθεώρηση υιοθετώντας τον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8% φέτος.
Οι εξελίξεις αυτές (μαζί με τη χθεσινή μείωση του 10ετές επιτοκίου) πονοκεφαλιάζουν ευχάριστα το οικονομικό επιτελείο καθώς καλείται πλέον να σχεδιάζει τις κινήσεις του, οι οποίες θα πείσουν τους ευρωπαίους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ζητά τη μείωση ακόμα και 1,5 μονάδων ωστόσο αυτό είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε μία μικρότερη μείωση λίγο πάνω από τη μισή μονάδα.
Στην έκθεση της Κομισιόν καταγράφεται επιτάχυνση του πληθωρισμού από το 0,5% το 2019 στο 0,7% φέτος και στο 0,9% το 2021. Επίσης σημειώνεται ότι το γ' τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές αυτές αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Η μεγέθυνση της οικονομίας είναι αποτέλεσμα και της αύξησης της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.
Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να υποχωρεί στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, χαμηλότερα του 18,5% ένα χρόνο νωρίτερα, αν και παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η πρόσφατη αύξηση των εργαζόμενων, κατά μέσο όρο 2% σε ετήσια βάση στα πρώτα τρία τρίμηνα, οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των μισθωτών, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται τα επόμενα χρόνια.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,2% φέτος και το 2021 (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις), ενώ οριακή ανοδική αναθεώρηση έχει γίνει για το 2019, που εκτιμάται ότι έκλεισε επίσης με ανάπτυξη 1,2%, έναντι εκτίμησης για 1,1% τον Νοέμβριο.