Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, επιχειρεί να αποκαταστήσει τη φήμη και το όνομά του, καθώς η Ελλάδα τον έχει κατηγορήσει ότι διόγκωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία στα χρόνια της σοβαρής κρίσης χρέους, επιδεινώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Σύμφωνα με το Politico, τη Δευτέρα ο Άρειος Πάγος εκδικάζει την αναίρεση του κ. Γεωργίου κατά της καταδικαστικής σε βάρος του απόφασης για «απλή συκοφαντική δυσφήμιση» σχετικά με σχόλια που είχε κάνει, υπεραμυνόμενος των υπολογισμών του αναφορικά με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δικαστικών αγώνων που δίνει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ο άλλοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο ίδιος δεν είναι μόνος του, καθώς στο πλευρό του συντάσσονται διεθνείς ομάδες οικονομολόγων και στατιστικολόγων, που υποστηρίζουν ότι η άλλοτε πολιτική ηγεσία της Ελλάδας τον χρησιμοποίησε ως «αποδιοπομπαίο τράγο», αρνούμενη να αναγνωρίσει ότι η κρίση χρέους υπήρξε συνέπεια μιας πολυετούς δημοσιονομικής σπατάλης.
Όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, η συγκεκριμένη υπόθεση συνιστά μια δοκιμασία για το ελληνικό δικαστικό σύστημα ως προς το κατά πόσον μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητο από πολιτικές παρεμβάσεις.
«Έκανε το καθήκον του»
Σε δήλωσή του, ο Τεντ Τρούμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για τις Επιχειρήσεις και την Κυβέρνηση Μοσάβαρ-Ραχμάνι στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ είναι απολύτως ξεκάθαρος: «Ο Γεωργίου έκανε το καθήκον του όπως οι περισσότεροι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο. Διώχθηκε και διώκεται για την υπηρεσία του στην πατρίδα του».
«Το πρώτο ζήτημα αφορά στην ακεραιότητα του ελληνικού στατιστικού συστήματος που ο Γεωργίου αναμόρφωσε. Έπειτα είναι ο σεβασμός και η ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών και των στατιστικολόγων σε όλο τον κόσμο, η επίδειξη ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν κυριαρχείται πλέον από την κομματική πολιτική και η αποζημίωση για τη ζημιά που έχει γίνει στη φήμη και την προσωπική ζωή του Γεωργίου».
Ο Τρούμαν ασκεί, μάλιστα, εντονότατη κριτική, επισημαίνοντας ότι «προς το συμφέρον της χώρας τους, οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν το "Μεγάλο Ψέμα" και το ελληνικό δικαστικό σύστημα οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί σε αυτή τη διαδικασία».
Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, είχε διοριστεί επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, όταν είχε ήδη αποκαλυφθεί πως η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τόσο το επίπεδο του δημοσίου χρέους όσο και τα δημοσιονομικά ελλείμματα εν γένει, γεγονός που οδήγησε, τελικά στην είσοδο της χώρας στα «πέτρινα χρόνια» των Μνημονίων.
Τότε, ο κ. Γεωργίου είχε υπολογίσει ότι το πραγματικό έλλειμμα της χώρας ήταν ακόμη υψηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, στο 15,4% του ΑΕΠ. Μάλιστα, οι υπολογισμοί του είχαν επικυρωθεί από την Eurostat.
Χτυπήματα εκ των έσω
Το ότι ο κ. Γεωργίου μίλησε με στοιχεία, υιοθετώντας πλήρως τα στατιστικά πρότυπα της ΕΕ, ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή επίθεση εκ των έσω. Μέλη του τότε Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, άρχισαν τον «σφυροκοπούν» με μηνύσεις, με στόχο την εξόντωσή του.
Ακολουθώντας μια απίστευτη καμπάνια σπίλωσης, οι πολέμιοί του τον κατηγόρησαν για τεχνητή διόγκωση των στοιχείων για το έλλειμμα ως μέρος μιας συνωμοσίας για να επιβληθεί αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά οι κατηγορίες αυτές που ασκήθηκαν από τους Έλληνες εισαγγελείς απορρίφθηκαν πολλές φορές από διάφορα δικαστήρια και η υπόθεση αυτή έκλεισε επίσημα το 2019.
Επιπλέον, κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος, επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ να εγκρίνουν τους αναθεωρημένους αριθμούς του ελλείμματος πριν τους στείλουν στη Eurostat.
Αν και αρχικά αθωώθηκε για την κατηγορία αυτή το 2016, η υπόθεση άνοιξε εκ νέου και ο ίδιος καταδικάστηκε το 2017, οπότε του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.
Ο κ. Γεωργίου ζήτησε να γίνει νέα δίκη, ώστε να παραπεμφθούν βασικά ζητήματα της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάτι που η Αθήνα απέρριψε. Ο στατιστικολόγος αναμένει τώρα την απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία αναμένεται σύντομα, σχετικά με το αν παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του στην υπόθεση αυτή.
Τι εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο
Η έφεση της Δευτέρας αφορά μια αστική υπόθεση δυσφήμισης που ασκήθηκε από τον προκάτοχο του κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος κατηγόρησε τον Γεωργίου για δυσφήμιση επειδή είπε ότι τα δικά του στοιχεία είχαν επανειλημμένα επικυρωθεί και η ακεραιότητα προηγούμενων εκθέσεων είχε αμφισβητηθεί.
Οι έρευνες της ΕΕ διαπίστωσαν πράγματι ότι η Ελλάδα υποεκτιμούσε συστηματικά τις δημόσιες δαπάνες και παρείχε ψευδή στοιχεία στη Eurostat τη δεκαετία του 2000. Όμως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ένα πρόσωπο μπορεί ακόμη να θεωρηθεί υπεύθυνο για «απλή συκοφαντική δυσφήμιση», εάν οι δηλώσεις του ήταν αληθείς και έβλαψαν τη φήμη του ενάγοντος.
Μάλιστα, διατάχθηκε να καταβάλει στον προκάτοχό του αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ συν τους τόκους από το 2014, καθώς και τα δικαστικά έξοδα του καταγγέλλοντος. Το δικαστήριο είπε ότι πρέπει επίσης να δημοσιεύσει το κείμενο της δικαστικής απόφασης ως δημόσια συγγνώμη σε ελληνική εφημερίδα.
Ο Ανδρέας Γεωργίου πάντα υπερασπιζόταν τις στατιστικές του και υποστήριζε ότι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα δημοσιονομικά στοιχεία. Τον έχουν υποστηρίξει οι επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο και τον περασμένο μήνα, οι στατιστικολόγοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ του έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Αλίμονο, πάντως, αν ο Αρειος Πάγος απορρίψει την έφεση του κ Γεωργίου. Γιατί τότε θα αποδείξει ότι πράγματι το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν κυριαρχείται πλέον από την κομματική πολιτική. Αλλά χωρίς ασφάλεια δικαίου, με τι μούτρα θα επιδιώκουμε αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας;