Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη ελπίζουν να τελειοποιήσουν μία νέα μέθοδο παραγωγής ενέργειας που θα βασίζεται κυρίως στις σκιές, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα βοηθήσει πυκνοκατοικημένες πόλεις να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία.
Η γεννήτρια του φαινομένου της σκιάς (SEG) που αναπτύσσει το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί την ενέργεια όπως οι ηλιακές κυψελίδες, χωρίς όμως να χρειάζεται ανοιχτούς χώρους με ανεμπόδιστο φως.
Για να δουλέψει αποτελεσματικά η SEG χρειάζεται τόσο φως όσο και σκοτάδι και, όπως τα φωτοβολταϊκά βασίζεται στο φως που πέφτει σε σιλικόνη για να ενεργοποιήσει τα ηλεκτρόνια.
Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται πάνελ με μία λεπτή στρώση από χρυσό, ασήμι, πλατίνα ή βολφράμιο, η διαφορά των εντάσεων του φωτός οδηγεί τα ηλεκτρόνια από τις φωτισμένες περιοχές του πάνελ προς τις σκοτεινές, δημιουργώντας ηλεκτρισμό στις περιοχές με σκιά.
Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια, ωστόσο η ερευνητική ομάδα σκέφτεται ήδη την πιθανότητα να δημιουργήσει μία εταιρεία για τη διάθεση SEG για οικιακή χρήση.
Τα πάνελ που δοκιμάζει η ερευνητική ομάδα έχουν μέγεθος 6 τετραγωνικών εκατοστών και χρειάζονται περίπου 20 για να ανάψει ένας λαμπτήρας ή να φορτιστεί ένα τηλέφωνο.
Το ιδανικό περιβάλλον για την εγκατάσταση των πάνελ σκιάς θα είναι οι πόλεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σουί Τσινγκ Ταν, με τα διαρκώς μεταβαλλόμενα επίπεδα φωτός και σκιάς στη διάρκεια της ημέρας, με τα ψηλά κτίρια και την κίνηση του ήλιου στον ουρανό.
«Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις πόλεις δεν είναι πρακτική. Τα πάνελ μας μπορούν να βοηθήσουν σε μέρη όπως οι πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπου βρίσκονται παντού ουρανοξύστες, όπου οι σκιές είναι επίμονες», σημείωσε ο Ταν.