Του Γιώργου Φιντικάκη
Διατυπώσεις που να συμβιβάζουν τις θέσεις κυβέρνησης και δανειστών αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές, τόσο για τον ΑΔΜΗΕ, όσο και για κάποια από τα υπόλοιπα θέματα του ενεργειακού πακέτου.
Στην ουσία, η ελληνική πλευρά καλείται από τους δανειστές να χρησιμοποιήσει μια πιο ευέλικτη διατύπωση αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή των δικτύων ηλεκτρισμού, εφόσον δεν περπατήσει, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, η πρότασή της: Δηλαδή η απόσχιση ως το τέλος Ιουνίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η μεταβίβαση του 51% στο Δημόσιο, η εν συνεχεία δρομολόγηση εισόδου στο χρηματιστήριο ενός ποσοστού της τάξης του 25%, και τέλος η πώληση έως το Νοέμβριο ενός επιπλέον μεριδίου έως 24% σε στρατηγικό επενδυτή.
Τι σημαίνει πιο ευέλικτη διατύπωση; Προφανώς ότι αν προκύψει εμπλοκή κατά την εφαρμογή της ελληνικής πρότασης, να συμπεριληφθεί κάποιου είδους διατύπωση που να παραπέμπει σε αποκρατικοποίηση της εταιρείας.
«Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση εκπλήρωσε τα συμφωνηθέντα, δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις», έλεγαν χαρακτηριστικά χθες κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας.
Αν και το θέμα αποτελούσε εξ αρχής κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί ένας συμβιβασμός που να καλύπτει τις ανάγκες και των δύο πλευρών. Τόσο της κυβέρνησης που δεν θέλει επουδενί να μένουν υπονοούμενα περί μελλοντικής πιθανότητας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, όσο και των θεσμών που θέλουν να κατοχυρωθούν απέναντι στο ενδεχόμενο αποτυχίας του πολύπλοκου ελληνικού σχεδίου.
Ακόμη πάντως και αν τα χρονοδιαγράμματα πέσουν κάποιους μήνες έξω, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι εφόσον το σχέδιο δείχνει ότι περπατά, οι θεσμοί θα δείξουν την απαιτούμενη ελαστικότητα.
Θυμίζουμε ότι τα βήματα της λίαν περίπλοκης ελληνικής πρότασης είναι τα εξής: Αρχικά η ΔΕΗ διαθέτει το 51% των μετοχών της που διατηρεί στον ΑΔΜΗΕ σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα συστήσει η ίδια με απόφαση της γενικής της συνέλευσης. Με αντίστοιχη απόφαση θα διαθέσει το 25% του ΑΔΜΗΕ σε μια νέα Α.Ε. που θα συσταθεί με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο καθώς και το 20%-24% σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2016 και σε αυτόν δικαίωμα συμμετοχής μπορεί να έχουν μόνον εταιρείες διαχειριστές συστήματος με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση ηλεκτρικών δικτύων κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και διαχειριστής συστήματος.
Αναφορικά με τις αλλαγές που φέρονται να έχουν ζητηθεί από τους θεσμούς γύρω από τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ αλλά και τη λειτουργία της ΡΑΕ, είναι μάλλον ήσσονος σημασίας, και αφορούν διατυπώσεις, που δεν αλλάζουν το σκεπτικό των όσων έχουν συμφωνηθεί.