Οι τεράστιες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων που δέχονται κινεζικά τραπεζικά μεγαθήρια όπως η ICBC των 4,3 τρισ. δολαρίων και η China Construction Bank των 3,65 τρισ. σε assets και η παράλληλη έξοδος των τραπεζών της Δύσης από συγκεκριμένες δραστηριότητες λόγω ρυθμιστικών περιορισμών, φέρνουν την απόλυτη ανατροπή στον παγκόσμιο τραπεζικό χάρτη και όχι μόνο. Ένα χάρτη στον οποίο ανέκαθεν κυριαρχούσαν αμερικανικοί κολοσσοί όπως η JPMorgan, η Citi και η Bank of America και ακολουθούσαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, όπως οι HSBC, Barclays, BNP Paribas και η «αμαρτωλή» Deutsche Bank.
Για να γίνει αντιληπτή η νέα… τάξη πραγμάτων αρκεί να πούμε ότι την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει το Πεκίνο να «κλέψει» την αμερικανική τεχνολογία, ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας είχαν πρόσφατα συνάντηση, σύμφωνα με τους FT, με τραπεζίτες της Wall Street, με στόχο την σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Και αυτό γιατί η Κίνα θέλει να ανοίξει κι άλλο τη χρηματαγορά της για να υποδεχθεί το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που δείχνουν αμερικανοί επενδυτές για κινεζικές τράπεζες και άλλες εισηγμένες.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, τα κινεζικά ομόλογα που κατέχουν ξένοι επενδυτές αυξήθηκαν μέσα στο οκτάμηνο του 2020 κατά 20% στα 421 δις. δολάρια, με τους ξένους επενδυτές να «σηκώνουν» περίπου το 12% των συνολικών εκδόσεων κρατικών και τραπεζικών κινεζικών ομολόγων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων, όπως η BlackRock έχουν ήδη λάβει άδεια για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.
Είναι τόσο ισχυρά τα οικονομικά στοιχεία των κορυφαίων κινεζικών τραπεζών, παρά τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της πανδημίας, που σε πρόσφατη έκθεσή της η Ένωση Κινεζικών Τραπεζών χαρακτήρισε «εκπληκτική» την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα 51 εισηγμένα στο χρηματιστήριο τραπεζικά ιδρύματα του ασιατικού γίγαντα.
Οι κινεζικές τράπεζες κυριαρχούν σε επίπεδο ενεργητικού καθώς στην πρώτη δεκάδα του κόσμου καταλαμβάνουν τις πρώτες 5 θέσεις. Ακόμη και σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας την τελευταία διετία οι «δράκοι» έχουν ανέβει σκαλιά. Εκτός από την ICBC που μάχεται με την JPMorgan για την πρώτη θέση, οι China Construction Bank, China Merchants Bank, China Agricultural Bank και Bank of China έχουν αφήσει πίσω τους τις Citigroup, Morgan Stanley και Wells Fargo.
«Καμπανάκι» για την αλλαγή σκυτάλης που βρίσκεται σε εξέλιξη χτύπησε και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω της λίστας με τις 30 σημαντικές για την παγκόσμια σταθερότητα τράπεζες (G-SIBs) που δημοσίευσε προχθές, την οποία καταρτίζει σε συνεργασία με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών που θεωρείται η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.
Σε σύγκριση με το 2019 τρεις αμερικανικές τράπεζες, οι JPMorgan, Goldman Sachs και Wells Fargo, έχουν κατέβει επίπεδο στη λίστα, όσον αφορά τα κεφαλαιακά μαξιλάρια που απαιτούνται από τις ρυθμιστικές αρχές και κατ’ επέκταση τη σημαντικότητά τους στο παγκόσμιο τραπεζικό στερέωμα. Την ίδια ώρα, μόνο μία τράπεζα κατάφερε σε αυτό το χρόνο να ανέβει επίπεδο σημαντικότητας και αυτή είναι η China Construction Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας.
Είναι επίσης αξιοσημείωτη η τεράστια διαφορά που χωρίζει τις ασιατικές και αμερικανικές τράπεζες με τις ευρωπαϊκές, τόσο σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης όσο και ενεργητικού αφού μόνο η HSBC σώζει τα προσχήματα για την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, στην πρώτη δεκάδα των πιο σημαντικών για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα τραπεζών βρίσκονται 5 ευρωπαϊκές. Αυτό συμβαίνει διότι το FSB αξιολογεί το συνολικό βεληνεκές των τραπεζών όπως αυτό καθορίζεται από τις χώρες που έχουν παρουσία και τις σχέσεις τους με τον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο.