Του Βασίλη Γεώργα
Το Πάσχα μπορεί να πέρασε αλλά ο Γολγοθάς για την Ελλάκτωρ τώρα ξεκινάει. Η διάθεση του 10% των μετοχών του Ομίλου που κατείχε ο κ. Γιάννης Τζιβέλης και που πλέον έχει περιέλθει ως ενέχυρο στα χέρια της AlphaBank, υποδαυλίζει πάθη που εδώ και χρόνια διχάζουν τους βασικούς μετόχους και τη διοίκηση του ομίλου. Όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στην Ελλάκτωρ θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν για τον εαυτό τους το κρίσιμο 10% για να ενισχύσουν τη θέση τους στην επόμενη μέρα του ομίλου, πλην όμως οι διαφορές που τους χωρίζουν καθιστούσαν μέχρι χθες ανέφικτη μια «συμφωνία κυρίων».
Τώρα τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Όσο πλησιάζει ο χρόνος του πλειστηριασμού από την AlphaBank, οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται κάθε μέρα και πιο ευδιάκριτες και όλοι - θέλοντας και μη - καλούνται να επιλέξουν πλευρά.
Από τη μία ο Δημήτρης Κούτρας που ελέγχει περίπου το 4,6% του μετοχικού κεφαλαίου και από την άλλη οι αδερφοί Σάκης και Δημήτρης Καλλιτσάντσης που από κοινού διαθέτουν το 10,3% των μετοχών, συγκροτούν δύο αντίθετους πόλους εντός Ελλάκτωρ οι οποίοι ερίζουν για την ενίσχυση της μετοχικής ισχύος τους στον όμιλο.
Πού βρίσκεται όμως σε αυτό το δίπολο ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό (15,017%) μεταξύ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ;
Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ότι ο Λ. Μπόμπολας έχει συμπαραταχθεί με την πλευρά του Δ. Κούτρα απέχει πολύ από την πραγματικότητα, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και σημειώνουν ότι «ο Κούτρας για τον Λεωνίδα Μπόμπολα ήταν μια συνεργασία που επιβλήθηκε από ανάγκη την εποχή που τον όμιλο έλεγχε ο πατέρας του Γιώργος Μπόμπολας. Τώρα που οι οδικοί άξονες παύουν να ανήκουν στην Κατασκευή (σ.σ. τομέα που ελέγχει ο Δημήτρης Κούτρας) και μετατρέπονται σε Παραχωρήσεις (σ.σ. τομέα ευθύνης του Λεωνίδα Μπόμπολα μαζί με τα απορρίμματα), οι επιχειρηματικές ισορροπίες αλλάζουν και μπορεί να αλλάξουν και οι συμμαχίες».
Για την ώρα πάντως ο Λεωνίδας Μπόμπολας φέρεται να τηρεί στάση αναμονής προσπαθώντας να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των συνεταίρων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στο σημείο να προτείνει να αποσυρθεί ο ίδιος εντελώς από τη διεκδίκηση του 10% και να μοιραστούν ισόποσα από 5% των μετοχών οι άλλοι μέτοχοι, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας οριστικής ρήξης στον όμιλο. Τις καλές προθέσεις του Λεωνίδα Μπόμπολα δεν συμμερίστηκαν ωστόσο οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές, που έσπευσαν να απορρίψουν σχεδόν ταυτόχρονα την πρότασή του, καθιστώντας σαφές ότι τα όσα έχουν έρθει στο φως τους τελευταίους μήνες κυρίως στο κατασκευαστικό σκέλος της Ελλάκτωρ εντός κι εκτός Ελλάδας, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην εμπιστοσύνη και την καλή πίστη. Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται πως Κούτρας και αδερφοί Καλλιτσάντση έχουν κηρύξει μεταξύ τους ανένδοτο και κινούνται στη λογική «ή ταν ή επί τας».
Η πρόταση όμως του Λεωνίδα Μπόμπολα παρότι έπεσε στο κενό ενδέχεται να υποκρύπτει μια μεγαλύτερη αλήθεια.
Με τον συμβιβασμό που πρότεινε ο Λεωνίδας Μπόμπολας έδειξε ότι δεν θα είχε αντίρρηση σε μια αναπροσαρμογή των μετοχικών ισορροπιών μέσα στον όμιλο, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι ο ίδιος θα βρισκόταν να κατέχει ισόποσο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου με τους αδερφούς Καλλιτσάντση (θα είχαν πλέον κι εκείνοι 15%) και ο Δ. Κούτρας θα διπλασίαζε το ποσοστό του στο 10% από 5% που έχει σήμερα.
Αυτή η αλλαγή στάσης δεν αποκλείεται να λέει πολλά για τη συνέχεια και το τέλος του σίριαλ των μετοχικών ανακατατάξεων που αναμένονται στον όμιλο Ελλάκτωρ.