Άλλη μία εβδομάδα με αύξηση των κρουσμάτων, άλλο ένα τρίμηνο με την οικονομία σε ύφεση οδηγούν σε νέα ανατροπή των εκτιμήσεων. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη διαδικασία εμβολιασμού, τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού, με αποτέλεσμα καμία οικονομική πρόβλεψη να μην είναι ασφαλής.
Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας πανευρωπαϊκά και η επέκταση των lockdown αναγκάζουν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις, τοποθετώντας την επιστροφή στην κανονικότητα – στη νέα κανονικότητα για να είμαστε ακριβείς – προς τα τέλη του 2021, όταν εκτιμάται ότι θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί που πληγώνουν την οικονομία αφού θα έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελληνική οικονομία; Δυστυχώς για την Ελλάδα το πως θα εξελιχθεί το καλοκαίρι σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων και εσόδων θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στο βασικό σενάριο που τρέχουν σήμερα οι αναλυτές, οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν μετά την άνοιξη. Η Oxford Economics πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και προβλέπει ότι κατά την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού στην Ευρώπη και το σημαντικότερο απ’ όλα, θα έχουν προστατευτεί όλες οι ευπαθείς ομάδες.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη υποχώρηση της πανδημίας τους καλοκαιρινούς μήνες, θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να άρουν πολλά από τα περιοριστικά μέτρα κι έτσι θα επανέλθουν δραστηριότητες όπως η εστίαση, τα θέατρα κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Oxford Economics εκτιμά ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερο από το περσινό, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πλησιάσει στο επίπεδο του 2019.
Το τρίμηνο με ισχυρή ανάπτυξη θα είναι το τρίτο (Ιουλίου-Σεπτεμβρίου) όχι όμως για όλους. Και αυτό γιατί οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα είναι ενδεχομένως το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί που σημαίνει ότι ο τουρισμός θα είναι κατά κύριο λόγο εσωτερικός σε κάθε χώρα, επομένως η Ελλάδα με τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό θα είναι στους «χαμένους» μαζί με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Οι βασικές προβλέψεις με τα σημερινά δεδομένα (σύμφωνα με το μοντέλο της Oxford Economics):
Ταχύτητα εμβολιασμού: Τα προβλήματα στη μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων περιορίζουν την ταχύτητα εμβολιασμού έως τον Μάρτιο. Τα προβλήματα λύνονται στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και από τα τέλη Ιουνίου τα προγράμματα εμβολιασμού τρέχουν με τις μηχανές στο φουλ.
Αποδοχή εμβολιασμού: Στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο θα εμβολιαστούν κυρίως ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι, άτομα δηλαδή που δεν εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά διστακτικότητας. Στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται να μειωθεί η ταχύτητα εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες εξαιτίας της απροθυμίας κυρίως των μικρότερων ηλικιακών ομάδων. Στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Ευρωπαίοι που το επιθυμούν.
Περιορισμοί: Έως τον Μάρτιο θα παραμείνουν σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων που σε μεγάλος βαθμό οφείλεται στις μεταλλάξεις του ιού. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο αναμένεται να χαλαρώσουν σε σημαντικό βαθμό τα μέτρα, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το Πάσχα είναι στις 2 Μαΐου και αυτό θα παίξει το ρόλο του. Η μεγαλύτερη χαλάρωση αναμένεται τον Ιούνιο και από τον Ιούλιο θα παραμείνουν σε ισχύ τα πιο «μαλακά» μέτρα, σύμφωνα πάντα με την Oxford Economics. Κανένα μέτρο δεν θα είναι σε ισχύ στο δ΄ τρίμηνο του έτους στο βασικό σενάριο.
Πορεία της οικονομίας: Υποτονική θα είναι η οικονομική δραστηριότητα έως τον Μάρτιο εξαιτίας φυσικά των περιοριστικών μέτρων, με την ανάπτυξη θα ανεβάζει ταχύτητα προς τον Ιούνιο και να κορυφώνεται τον Αύγουστο. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή και στο δ΄ τρίμηνο αλλά σε πιο «φυσιολογικά» επίπεδα.