Του Απόστολου Σκουμπούρη
Διάχυτη είναι η αίσθηση στις τάξεις επιχειρηματιών, επενδυτών, χρηματιστών και άλλων παραγόντων της αγοράς ότι – μετά τις εκλογές – θα ξεμπλοκάρουν πολλά επενδυτικά projects που λιμνάζουν επί χρόνια, ενώ γενικώς θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τις επενδύσεις.
Μετά από μια δεκαετία ισχυρής κρίσης που «έλιωσε» τη χώρα αλλάζοντας – ίσως μια για πάντα – τα δεδομένα στην οικονομία, στο μοντέλο ανάπτυξης και στη στρατηγική των επιχειρήσεων που πλέον έμαθαν να στηρίζονται στα πόδια τους και όχι στο δανεισμό, όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν ότι πιθανότατα η ελληνική οικονομία έχει τα φόντα να μπει σε ένα καινούριο μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο.
Συνδυαστικά με την προεξόφληση ότι οι εκλογές της Κυριακής θα σηματοδοτήσουν ουσιαστική αλλαγή σκηνικού στην οικονομία, τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο, σ'' όλη την αγορά καταγράφεται ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα.
Τράπεζες, κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι υποδομών, κατασκευών, ενέργειας αλλά και εταιρείες διαφόρων κλάδων μικρότερης εμβέλειας, εδώ και καιρό «χτίζουν» στην προοπτική της πολιτικής αλλαγής, που μπορεί να ξεμπλοκάρει την οικονομία, να ελκύσει επενδύσεις και να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις.
Η αγορά «διψά» για ζωτικές αλλαγές που θα ξυπνήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να καταστήσουν τη χώρα ξανά έναν δημοφιλή επενδυτικό προορισμό, ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, συρρίκνωσης, πτώσης του ΑΕΠ και διάλυσης του επιχειρηματικού ιστού.
Η χώρα δεν έχει εξέλθει της κρίσης και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, όπου απαιτείται μια επενδυτική… επανάσταση και ένα ισχυρό σοκ σε όλη την οικονομία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο σε πολλά επίπεδα.
Το εμβληματικό project του Ελληνικού
Κορυφαίο και πιο εμβληματικό project που ασφαλώς δύναται να σηματοδοτήσει την πραγματική αλλαγή στον τρόπο που βλέπει η πολιτεία τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, είναι ασφαλώς το ξεμπλοκάρισμα της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ.
Παρά την κλιμάκωση των εμποδίων που προέκυψαν προχθές με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εταιρείας Lamda Development, η αγορά πιστεύει και προεξοφλεί ότι – αργά ή γρήγορα – το project θα ξεκινήσει.
Η χθεσινή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι εφόσον αναλάβει την εξουσία, θα ακυρώσει την ΚΥΑ και την απόφαση που μπλοκάρει το έργο, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ήδη πιστεύουν: ότι επιτέλους θα υπάρξει η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να «τρέξουν» οι επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και ανάπτυξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό έδειξε και η μετοχή της Lamda Development χθες, που παρ'' ότι αρχικά έφτασε να υποχωρεί έως και 5,65% σταδιακά όχι μόνο περιόρισε την πτώση αλλά έκλεισε με άνοδο 2,88% και σε νέα υψηλά έντεκα ετών!
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η εν λόγω μετοχή έχει αποδειχτεί το... απόλυτο «εκλογικό» χαρτί. Η μετοχή, «χτίζοντας» (απολύτως εύλογα) στην προσδοκία ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα ξεκολλήσει το μεγάλο επενδυτικό project του Ελληνικού, έχει κάνει σημαντικό ράλι.
Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ενισχύθηκε σε ποσοστό 58%, ενώ το μήνα Ιούνιο είχε άνοδο 20,1%, φορτσάροντας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών! Παράλληλα, ήδη μέσα στον Ιούλιο, δηλαδή μέσα σ'' αυτή την εβδομάδα ενισχύεται κοντά στο 8%.
Καλύτερες ημέρες προεξοφλούν και δεκάδες άλλες εταιρείες
Το χρηματιστήριο ως γνωστόν είναι προεξοφλητικός μηχανισμός και ως τέτοιος, «μιλά» για τις εξελίξεις που μένουν να γίνουν σε έξι, οκτώ ή δέκα μήνες μελλοντικά. Η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά κυρίως των μετοχών της πραγματικής οικονομίας (και όχι μόνο των τραπεζών) δείχνουν ότι αυτό που προεξοφλείται – γενικά – είναι η βελτίωση του ευρύτερου οικονομικού κλίματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον κάθε όμιλο, μικρό ή μεγάλο, ξεχωριστά.
Όγκοι, τζίροι, αποδόσεις, κινητικότητα, πακέτα, εναλλαγές αλλά και γενικευμένο «ξύπνημα» μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, χαρακτηρίζουν την εικόνα της αγοράς όλους τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη περισσότερο τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες που μεσολάβησαν μετά τις ευρωεκλογές.
Ακόμη και η ΔΕΗ, έκλεισε χθες σε νέα υψηλά έτους (!!) προεξοφλώντας ότι θα βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τη μεγαλύτερη Επιχείρηση της ΝΑ Ευρώπης. Μετά το +15,07% την Τετάρτη και το +25% το 4ήμερο, ενισχύθηκε εκ νέου χθες σε ποσοστό 6,51% φτάνοντας στα 2,48 ευρώ με όγκο 1,62 εκατ. μετοχές.
Η Jumbo έκλεισε χθες σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 18,02 ευρώ, έχοντας άνοδο άνω του 40% φέτος, η Μυτιληναίος έκλεισε σε νέα υψηλά έντεκα ετών με κέρδη κοντά στο 45% το 2019, ο ΟΤΕ είναι πλησίον των υψηλών έτους, η Coca Cola HBC προχθές έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, η Motor Oil απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά της, ενώ κέρδη από 30% έως 53% έχουν φέτος μετοχές όπως ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ.
Από το μεσαίο χώρο καλύτερες ημέρες, ίσως για διαφορετικούς λόγους, προεξοφλούν όμιλοι όπως MIG, AVAX και πολλοί άλλοι. Η μετοχή της MIG μετά τα εντυπωσιακά κέρδη (+80%) του πρώτου εξαμήνου ξεχώρισε χθες με κέρδη 8,70%, ενώ η AVAX μετά το +45% του 1ου εξαμήνου, χθες έκλεισε στο +8,51% κερδίζοντας τον... Ιούλιο περί το 18%!