Διευρύνονται τα προβλήματα στην αγορά εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού. Ο κλάδος της εστίασης, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα παρουσίασαν τα πρώτα συμπτώματα από τον κορονοιό. Ακυρώσεις εισιτηρίων, άδεια εστιατόρια είναι η εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ταυτόχρονα τα ξενοδοχεία στην Αθήνα έχουν έρθει αντιμέτωπα με ακυρώσεις κρατήσεων και όπως όλα δείχνουν το τρίμηνο Μαρτίου- Μαίου θα είναι αρνητικό για τον κλάδο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.
Την πρώτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, θα ανακοινώσουν αύριο, στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
Το μεγάλο στοίχημα θα παιχθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους που θα φανεί κατά πόσο θα χτυπηθεί ο τουρισμός στην πιο σημαντική περίοδο. Αναστολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών και ενδεχομένως η νωρίτερα εφαρμογή μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκονται στην φαρέτρα της κυβέρνησης, χωρίς να είναι γνωστό εάν αυτά επαρκούν. Είναι άγνωστο εάν η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε δεύτερο σενάριο στην περίπτωση που τα προβλήματα οξυνθούν και γενικευθούν στο σύνολο της οικονομίας
Προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν την καταγραφή των αρνητικών επιπτώσεων που ασκεί η νόσος σε τουριστικές εισπράξεις, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση.
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στη λήξη στοχευμένων μέτρων και όχι οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπισης των προβλημάτων και των πληγών που έχει ανοίξει η νόσος σε τουρισμό και ναυτιλία.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πολλά εστιατόρια μειώνουν τις θέσεις φιλοξενίας ή αραιώνουν τα τραπέζια ως ένα μέσο προστασίας. Αυτό συνδυαστικά με την πτώση της κίνησης έχει επιφέρει σημαντικό χτύπημα στον τζίρο των επιχειρήσεων, άρα και στον ΦΠΑ που εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών.
Το θέμα των επιπτώσεων του κορονοϊού εξετάστηκε σε νέα ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, και συγκροτήθηκε το πρώτο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί ενδεχομένως τη Δευτέρα και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Οι δράσεις θα υλοποιούνται σταδιακά και σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα μέτρα θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, ενώ προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ. Αλλα μέτρα που εξετάζονται είναι άτοκα δάνεια, έκτακτες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση συλλέγει παράλληλα προτάσεις και αιτήματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και των μέτρων που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αίτημα πολλών κρατών- μελών της ευρωζώνης είναι η εξαίρεση των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τρία επίπεδα: τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και κινηματογράφων σε νομούς και περιοχές με κρούσματα, τα μέτρα σε κλαδικό-τοπικό επίπεδο και τα μέτρα για το σύνολο της οικονομίας. Οι συσκέψεις θα είναι τακτικές το επόμενο διάστημα ενώ το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τις επαφές με κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από τη νόσο.