H απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε την απαιτούμενη «ανάσα». Στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2022 δε θα υπάρξει και έτσι αποφεύχθηκε και επίσημα η «καταστροφή». Διότι περί καταστροφής θα επρόκειτο αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 7-8 δισ. ευρώ το 2022 όταν το 2021 θα κλείσει με έλλειμμα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 13-14 δισ. ευρώ.
Το ότι αποφύγαμε τα χειρότερα βέβαια δε σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2022 θα μείνει άνευ όρων. Τα μαντάτα, δηλαδή το ποιοι θα είναι οι όροι σύνταξης του προϋπολογισμού 2022 θα αποσαφηνιστούν τον Μάιο οπότε και το οικονομικό επιτελείο της χώρας θα αποκτήσει το βασικό «στοιχείο» πάνω στο οποίο θα μπορέσει να οικοδομήσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Μέχρι τότε; Θα επιχειρηθεί να κρατηθεί η λεπτή ισορροπία που υπαγορεύει από τη μία να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης –δεδομένου μάλιστα ότι η πανδημία μπαίνει στη δυσκολότερη φάση της- και από την άλλη να μην τελειώσουν τα «πυρομαχικά» δηλαδή οι πόροι για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Η απάντηση που δίνεται προς το παρόν προκειμένου να κρατηθεί αυτή η ισορροπία είναι η εξής: «ρήτρες».
Προχθές, μπήκε ο κόφτης στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6 και «κόπηκαν» 200.000 επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019. Χθες, μπήκε ο κόφτης στις αναστολές συμβάσεων εργασίας και ουσιαστικά άναψε «κόκκινο» στις επιχειρήσεις με αύξηση εσόδων στο διάστημα Απριλίου 2020-Δεκεμβρίου 2020 να θέσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής. Αυτοί οι κόφτες, ήρθαν για να μείνουν και θα τους δούμε να επαναλαμβάνονται:
- Στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα ακολουθήσει της 6ης για να καλύψει τις απώλειες εσόδων του 1ου τριμήνου του 2021. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι δε θα χρειαστεί 8η επιστρεπτέα προκαταβολή κάτι που θα γίνει μόνο αν τα περιοριστικά μέτρα τελειώσουν έως το τέλος Μαρτίου. Αν πάντως χρειαστεί και 8η φάση επιστρεπτέας, και αυτή θα είναι απολύτως στοχευμένη.
- Στις αναστολές συμβάσεων εργασίας που θα γίνουν από εδώ και πέρα. Το κριτήριο τζίρου μάλιστα ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο «αυστηρό» όσο θα περνάνε οι εβδομάδες καθώς σταδιακά, θα πρέπει οι εργοδότες να αρχίσουν να λαμβάνουν το μισθολογικό κόστος.
- Σε όλα τα επόμενα μέτρα στήριξης όπως το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Ειδικά το τελευταίο θα είναι και το πλέον στοχευμένο μέτρο από το οποίο θα έχουν λαμβάνειν μόνο όσοι έχουν υποστεί όχι μόνο μείωση εσόδων αλλά και ζημία από την παρατεταμένη καραντίνα και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.
Με τους «κόφτες» -πάντοτε με κριτήριο δικαιοσύνης ώστε να κόβονται μόνο αυτοί που δεν έχουν πληγεί πραγματικά από την κρίση- θα επιχειρηθεί να συγκρατηθεί το έλλειμμα της φετινής χρονιάς ώστε να είναι και ευκολότερη η δημοσιονομική προσαρμογή το 2022. Στόχος για πλεόνασμα 3,5% δε θα υπάρξει. Δημοσιονομική προσαρμογή όμως, θα υπάρξει σίγουρα.