Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα ανακοινώσει σήμερα τις επόμενες κινήσεις του στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια τεράστια αύξηση της ανεργίας στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ο Σουνάκ οδηγεί ήδη τον δανεισμό της Βρετανίας στα επίπεδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς επιχορηγεί 9 εκατ. θέσεις εργασίας – που αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τρίτο των ιδιωτικών υπαλλήλων - μαζί με άλλα μέτρα εκτάκτου ανάγκης.
Ο 40χρονος πρώην αναλυτής της Goldman Sachs που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών μόλις τον Φεβρουάριο, επιδοκιμάζεται για την απόφασή του να παραγκωνίσει τη φυσική αντίδραση του Συντηρητικού του Κόμματος υπέρ των αγορών και να τοποθετήσει το κράτος στην καρδιά τω οικονομικών δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Τώρα, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις – από τον εκδότη της εφημερίδας Daily Mirror έως την Rolls Royce – να ανακοινώνουν απολύσεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με εκκλήσεις να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα, όπως περικοπές της συμβολής των εργοδοτών στις κοινωνικές εισφορές.
Η ανακοίνωση του Σουνάκ στο κοινοβούλιο σήμερα το μεσημέρι αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει ένα χρηματοδοτικό ταμείο ύψους 2 δισ. λιρών για τη δημιουργία εξάμηνων θέσεων εξειδίκευσης για άνεργους 16-24 ετών και την μεγαλύτερη αύξηση μερικώς κρατικά χρηματοδοτούμενων θέσεων πρακτικής άσκησης.
«Οι νέοι καλούνται να φέρουν το βάρος των περισσότερων οικονομικών κρίσεων, αλλά κινδυνεύουν ακόμη πιο πολύ αυτή τη φορά, καθώς εργάζονται στους τομείς που περισσότερο έχουν πληγεί από την πανδημία» δήλωσε ο Σουνάκ.
Ο Υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσει ένα ξεχωριστό πακέτο 3 δισ. λιρών για τη βελτίωση της ενεργητικής απόδοσης κατοικιών και δημοσίων κτιρίων, που θα επιτρέψει τη διατήρηση περισσότερων από 100.000 θέσεων εργασίας.
Αναμένεται να ανακοινώσει επίσης περικοπές των φόρων αγοράς ακινήτων, ενώ εξετάζει και μείωση του ΦΠΑ ή την διανομή κουπονιών για να ενισχυθούν οι δαπάνες στον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας, όπου απασχολούνται 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και η ανάκαμψη των κλάδων που δέχτηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Ιούνιο, η οικονομία της Βρετανίας προβλέπεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 10% φέτος, ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπεται για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Ο Σουνάκ όμως έχει να αντιμετωπίσει και το πιθανό σοκ του Brexit στο τέλος του έτους, καθώς το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν καταφέρνουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία.
Εν μέσω τόσο μεγάλης αβεβαιότητας, ο Σουνάκ αντιστέκεται σε όσους τον καλούν να ανακοινώσει τον πλήρη προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή, πράγμα που υποδεικνύει ότι πιθανότατα σκοπεύει να επιδείξει περισσότερα δημοσιονομικά όπλα το φθινόπωρο.