Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες υποχώρησης. Πρόκειται για νέα ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη ίσως ενισχύεται καθώς τελειώνει η φετινή χρονιά, σύμφωνα με το Marketwatch.
Η αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων, των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υποδηλώνει πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δεν επιβραδύνεται τόσο από την πτωτική τάση των εξαγωγών προς τις οικονομίες της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, όπως φοβόταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο ήταν κατά 0,6% μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο και 1,9% μεγαλύτερη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Πρόκειται για μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για άνοδο της τάξεως του 0,2% σε δημοσκόπηση της Wall street Journal την περασμένη εβδομάδα.
Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε στάσιμη τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη το β'' τρίμηνο.
Αν διατηρηθεί, η ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο θα οδηγήσει την οικονομία της Ευρωζώνης να ολοκληρώσει τη χρονιά σε ισχυρότερη βάση. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2012.
Ωστόσο, αρκετές απ'' αυτές τις θετικές ενδείξεις βασίζονται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πριν τις 13 Νοεμβρίου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα φανεί αν θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η αίσθηση της ανασφάλειας λόγω των επιθέσεων και σε τι βαθμό θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι πιο αυστηροί έλεγχοι στη μετακίνηση στα σύνορα της Ευρώπης θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στο εμπόριο, ενώ ίσως απομακρύνουν έναν αριθμό επισκεπτών από τις πιο τουριστικές πόλεις του κόσμου.
Όπως σημειώνει το marketwatch, με βάση την εμπειρία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο το 2005 και στη Μαδρίτη του 2004, οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν μικρές.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα πως “γνωρίζουμε πως έχουμε μπροστά μας αρκετούς γεωπολιτικούς κινδύνους και γι'' αυτό οφείλουμε να προσέχουμε”.