Ανάβουν... οι μηχανές για τα επιχειρηματικά δάνεια

Ανάβουν... οι μηχανές για τα επιχειρηματικά δάνεια

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η πολυαναμενόμενη ενεργή διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται προ των πυλών και μάλιστα με τη συμμετοχή ενός ευρωπαϊκού φορέα που προσδίδει αυξημένο κύρος στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η χθεσινή δήλωση της υπεύθυνης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα, Sabina Dziurman, σύμφωνα με την οποία μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το πρώτο deal για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ελληνικών τραπεζών, αποτελεί το έναυσμα μίας διαδικασίας που θεωρείται πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η EBRD έχει αποφασίσει να συμμετέχει, σε πρώτη φάση, στο κοινό σχήμα που δημιουργούν Alpha Bank και Eurobank σε συνεργασία με το αμερικανικό fund KKR για τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις για την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω σχήματος να αναμένονται πολύ σύντομα, εξ ου και η δήλωση της EBRD.

Η EBRD, λοιπόν, δεν θα αγοράσει «κόκκινα» δάνεια, όπως αρχικά ανέφερε το  δημοσίευμα του Reuters, αλλά θα βάλει... πλάτη στη διαδικασία συμμετέχοντας ενεργά στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελεί σύμπραξη των Alpha Bank – Eurobank – KKR.

«Είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η ουσιαστική – και πι επιθετική - διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε κλάδους που το έχουν ανάγκη για να μπορέσουν να αναβιώσουν και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος με γνώση των διεργασιών. «Τόσο η συμμετοχή της EBRD στη διαδικασία όσο και η έναρξη λειτουργίας του κοινού σχήματος αποτελούν εξαιρετικά κρίσιμες εξελίξεις και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον», προσθέτει.

Η «βεντάλια» των επιχειρηματικών δανείων, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει το κοινό σχήμα των τεσσάρων, πλέον, οργανισμών, περιλαμβάνει αρχικά περί τα 3 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που αφορούν δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων της Alpha Bank και της Eurobank διαμορφώνονται στα 15 δισ. ευρώ.


Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Ήταν καλοκαίρι του 2013 όταν οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι για το σχηματισμό κοινού μετώπου, σε μια προσπάθεια να προλάβουν την περαιτέρω εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων. Από τότε, η προσοχή είχε στραφεί στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς η κοινή δράση σε σημαντικούς για την οικονομία κλάδους αποτελούσε τη μοναδική λύση αφενός για την ταχύτερη απελευθέρωση κεφαλαίων και αφετέρου για την επανεκκίνηση της οικονομίας.


Σήμερα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – και δη τα επιχειρηματικά - συνεχίζουν να αποτελούν το μεγάλο «πονοκέφαλο» για την οικονομία, ενώ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το πλήρες πλαίσιο για τη διαχείρισή τους. Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10-15 δισ. ευρώ αφορούν σε χορηγήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων για τις τράπεζες.


Η προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, με αποτέλεσμα την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρείται ικανή συνθήκη για να επιταχύνει τις διαδικασίες όχι μόνο στο μέτωπο των μεγάλων επιχειρηματικών αλλά και στα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν λόγω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο ρόλος της EBRD

Η συμβολή της EBRD στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων θα είναι σημαντική καθώς θα αφορά τόσο στην κεφαλαιακή ενίσχυση του σχήματος, όσο και στην παροχή τεχνικής βοήθειας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Σε οικονομικό επίπεδο και μόνο το γεγονός ότι στόχος της EBRD είναι να ξεπεράσει φέτος τα 320 εκατ. ευρώ επενδύσεων που διέθεσε το 2015 για projects στην Ελλάδα, αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχεια.


Η κίνηση της EBRD δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός φορέας είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει ως μοχλός ενίσχυσης της ανάκαμψης του ελληνικού επιχειρείν, αφενός μέσω της παροχής ρευστότητας για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πάντα σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες – και αφετέρου μέσω της χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρηματικών projects.

Η Dziurman είπε, επίσης, ότι στην EBRD έχει προκαλέσει αίσθηση το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής από τον ιδιωτικό τομέα για την Ελλάδα και ότι η τράπεζα βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές που προτίθενται να συμβάλλουν στη διαχείριση πακέτων «κόκκινων» δανείων.

Η EBRD έχει ήδη επενδύσει 250 εκατ. ευρώ σε μετοχικά μερίδια των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, στις οποίες συμμετοχή έχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στη χώρα μας άνοιξε γραφείο τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνολικά διέθεσε 320 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και η έναρξη λειτουργίας της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων λιανικής (στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρήσεων) που θα αποτελέσει συνεργασία της Alpha Bank με την ισπανική Aktua.