Amir Guttman: Στην Ελλάδα οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται

Amir Guttman: Στην Ελλάδα οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο των κεφαλαίων που υπάρχουν σήμερα στα χέρια των θεσμικών επενδυτών ανά τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα κάνει τις σωστές κινήσεις, εξέφρασε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ ο managing partner (ομόρρυθμος εταίρος) του ισραηλινού κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών Aviv Venture Capital, δρ Αμίρ Γκούτμαν (Amir Guttman).

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά χρήματα στα χέρια των θεσμικών επενδυτών (π.χ., συνταξιοδοτικών ταμείων). Για παράδειγμα, στο Ισραήλ, στη διάρκεια των 15 χρόνων που μεσολάβησαν μέχρι το 2014, η μέση επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν 1,5 δισ. δολάρια ετησίως και τα τελευταία τρία χρόνια έχει φτάσει στα 5,4 δισ. δολάρια τον χρόνο. Τα επίσης καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πάρει σημαντικό μερίδιο αυτών των χρημάτων, αν κάνει τα σωστά πράγματα» υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη συνεργασία που είχε με αντιπροσωπεία της Εθνικής Τράπεζας, διαπίστωσε ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό στην Ελλάδα, αλλά για την καλύτερη αξιοποίησή του θα πρέπει να οικοδομηθεί κατάλληλο «οικοσύστημα», μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα μπορεί να επιλύει αστοχίες της αγοράς. «Πολλές δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups)» πρόσθεσε, «μεταφέρονται σήμερα στη Σίλικον Βάλεϊ (Silicon Valley), ή στο Ισραήλ, ή στη Φιλανδία και άλλες χώρες, που μπορούν να δημιουργήσουν και να υποστηρίξουν τέτοιο οικοσύστημα. Στην Ελλάδα το δυναμικό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι τεράστιο, αλλά δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται» σημείωσε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γκούτμαν και στην ανάγκη ανοίγματος της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας στη βιομηχανία.

«Αύξηση επενδύσεων στην αγορά της Ελλάδας αν υπάρξουν ισχυροί κανόνες»

Την ανάγκη η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στις ξένες επενδύσεις, μεταξύ άλλων επιλύοντας προβλήματα που σχετίζονται με τις καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και τον χρόνο ανταπόκρισης των νομικών υποδομών και νομοθετικών θεσμών, υπογράμμισε ο Απόστολος Γκουτζίνης, εταίρος στη διεθνή νομική εταιρεία Milbank, Tweed, Hadley and McCloy, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε, το κλίμα είναι μεν θετικό, αλλά για να «μεταφραστεί» σε επενδύσεις χρειάζεται να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. «Με ισχυρούς κανόνες στην αγορά της Ελλάδας θα έχουμε αύξηση επενδύσεων» σημείωσε.

Κατά τον διευθυντή Ευρώπης της συμβουλευτικής εταιρείας Greenmantle, Δημήτρη Βαλάτσα, τέλος, οι Αμερικανοί επενδυτές δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να επενδύουν στην Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα funds είναι η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά. Υπογράμμισε ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι το 87,3% των εργαζομένων στην Ελλάδα απασχολείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 60% σε μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 10 ατόμων) και ότι έτσι δεν λειτουργεί η αγορά σωστά. «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, διότι με την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων θα γίνεται καλύτερη κατανομή των κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα» κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ