Αμετακίνητη η Ρώμη για τον προϋπολογισμό, αλλά ζητά «ευελιξία» από την ΕΕ

Αμετακίνητη η Ρώμη για τον προϋπολογισμό, αλλά ζητά «ευελιξία» από την ΕΕ

Η ιταλική κυβέρνηση διατηρεί αμετάβλητο το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που συναντά την αντίδραση των Βρυξελλών και επικαλείται την πρόβλεψη για «ευελιξία» ώστε να αντιμετωπισθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα και οι συνέπειες των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν την χώρα, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Τζοβάνι Τρία η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ιταλική κυβέρνηση «ζητεί την εφαρμογή της ευελιξίας για γεγονότα εξαιρετικού χαρακτήρα», γράφει στην επιστολή του ο Ιταλός υπουργός.

Την στιγμή που οι Βρυξέλλες απέρριψαν το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, η Ρώμη αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019.

Ο Τζοβάνι Τρία διευκρινίζει στην επιστολή του ότι αυτό το 2,4% αποτελεί «απαραβίαστο όριο».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι επί των προϋπολογισμών των τριών προσεχών ετών βαρύνουν «εξαιρετικού χαρακτήρα δαπάνες» που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ, εξαιτίας των συνεπειών των εξαιρετικά ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα στο τέλος του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, αλλά και των συνεπειών από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα.

Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, ο Ιταλός υπουργός αναφέρεται στο «πολύ υψηλό κόστος τόσο σε ανθρώπινες απώλειες, όσο και σε υλικές ζημίες». «Πρόκειται για απροσδόκητα γεγονότα», που ανάγκασαν την χώρα να ξεκινήσει «ένα εξαιρετικού χαρακτήρα πρόγραμμα επεμβάσεων», σημειώνει ο Τζοβάνι Τρία.

«Για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού, ο προϋπολογισμός αφιερώνει ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2019, ειδικά για την διασφάλιση και την συντήρηση των υποδομών του οδικού δικτύου, ανάμεσά τους των γεφυρών, των αυτοκινητοδρόμων και των τούνελ», εξηγεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Τζοβάνι Τρία.

H Επιτροπή επιβεβαιώνει πως παρέλαβε το αναθεωρημένο προσχέδιο

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Επιτροπή παρέλαβε το «αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας». «Το επόμενο βήμα είναι η Επιτροπή να αξιολογήσει το αναθεωρημένο κείμενο και να δημοσιεύσει την επίσημη γνώμη της στις 21 Νοεμβρίου μαζί με τις γνώμες για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς, χωρίς να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο του κειμένου που απέστειλε η ιταλική κυβέρνηση.

Ανυποχώρητη στάση από Σαλβίνι - Κόντε - Ντι Μάιο

Σε πορεία σύγκρουσης έχουν εισέλθει πλέον η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ιταλίας να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

«Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, και δεσμευόμαστε να το διατηρήσουμε» σε αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε, δήλωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο προέδρευσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι το σχέδιο της Ρώμης για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω αύξησης του ελλείμματος θα κάνει τη χώρα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της και υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε ύφεση, προτείνοντας αντ'' αυτού μια «συγκρατημένη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθούν τα κόστη αναχρηματοδότησης του ιταλικού κρατικού χρέους (131% του ΑΕΠ).

Στην ετήσια αξιολόγησή του γα την οικονομική πολιτική της Ιταλίας, το ΔΝΤ σημείωσε ότι η όποια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης από αυτό το δημοσιονομικό πακέτο υπερακοντίζεται από τον «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης των ιταλικών δημοσιονομικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Λέγκας/M5S υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%, θα είναι δηλαδή αισθητά κατώτερη της ιταλικής πρόβλεψης.

Απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε νωρίτερα χθες ότι η ΕΕ θέλει να «τείνει το χέρι» στην Ιταλία, χώρα-ιδρυτικό της μέλος. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση», είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και σημείωσε ότι ελπίζει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό».

Σύμφωνα με έναν αναλυτή, τον Λορέντσο Κοντόνιο, ιδρυτή της εταιρείας LC Macro Advisors, η Ιταλία κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα «ως τα τέλη Ιανουαρίου», όμως η προθεσμία των τριών ως έξι μηνών για να προετοιμαστεί ένα σχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού της «θα επιτρέψει στην Ιταλία να φθάσει στις ευρωεκλογές ανεμπόδιστα» και κατόπιν «δεν θα γίνει τίποτα ωσότου να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή», το φθινόπωρο του 2019.

Για τον Κοντόνιο, αν δεν υπάρξει ταχεία ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι οι κεφαλαιαγορές εκείνες που θα αναλάβουν τον ρόλο του «αληθινού φύλακα της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: 

- Μ. Βέμπερ: Ζήτημα χρόνου η Ιταλία να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους