Αμετάβλητος ήταν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Eurostat είχε αρχικά ανακοινώσει μείωση κατά 0,1% του δείκτη τιμών καταναλωτή το Μάρτιο, ενώ το Φεβρουάριο οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 0,2%.
Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, επιταχύνθηκε στο 1% το Μάρτιο από το 0,8% το Φεβρουάριο.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό του Μαρτίου ήρθε από τα εστιατόρια και τα καφέ, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,5%.
Σημειώνεται πως πρόκειται για σπάνια θετική ένδειξη για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος προέβλεψε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται «τους προσεχείς μήνες» και επιδιώκει να φτάσει στο στόχο του κοντά στο 2% από τις αρχές του 2013.
Αρνητικοί ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-2,4%) στην Κύπρο (-2,2%) και τη Βουλγαρία (-1,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (1,6%), τη Σουηδία (1,2%) και τη Μάλτα (1%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 11 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε επτά και αυξήθηκε σε εννέα.
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2016, διαμορφώθηκε στο -0,7% σε σχέση με 0,1% τον Φεβρουάριο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat. Έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -1,9%.