Η ανάδειξη γρήγορων επενδύσεων νοτίως στην ΑΟΖ της Κρήτης και η άμεση θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, ήταν ο στόχος του 2ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη ΝΑ Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη το βράδυ στο Ηράκλειο, όπου γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Εταιρείας Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) να επεκτείνει το δίκτυο των σεισμικών ερευνών, νοτίως της Κρήτης.
Το συνέδριο, στο οποίο αναπτύχθηκαν όλες οι εξελίξεις γύρω από το θέμα από διακεκριμένους επιστήμονες, οργανώθηκε από την Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολόγων Μηχανικών, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.
Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκαν τεχνικά και στρατηγικά θέματα, καθώς και οι σημαντικότερες εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό ζήτημα και επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, που είναι μονομερής ενέργεια και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι οριοθετήσεις, που είναι διμερείς ή τριμερείς.
Επίσης, οι ομιλητές ανέλυσαν τις πτυχές των ενεργειακών κοιτασμάτων και τις προοπτικές που διαγράφονται, καθώς και τη σημασία για την οικονομία, ενώ επεσήμαναν πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, ο γεωφυσικός πετρελαίου και μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥ, Μάρκος Λουκογιαννάκης, ανακοίνωσε ότι η Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων, που είναι η μοναδική εταιρεία που διαχειρίζεται τους υδρογονάνθρακες, αποφάσισε να επανέλθει νοτίως της Κρήτης και να κάνει νέες σεισμικές έρευνες, γιατί αυτές που είχαν γίνει από την νορβηγική PGS δεν ήταν τόσο εκτεταμένες, όπως στο Ιόνιο, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να μην έχουν σαφή εικόνα.
«Ως ΕΔΕΥ έχουμε αποφασίσει να επεκτείνουμε το δίκτυο των σεισμικών ερευνών νοτίως της Κρήτης» είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να κάνουμε πιο ελκυστικό το πακέτο των δεδομένων για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες».
Ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, μίλησε για τρισεκατομμύρια σε ποσότητες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και ειδικότερα νότια του Τυμπακίου και της Ιεράπετρας.
Ο κ. Φώσκολος μίλησε ακόμη για τα γεωλογικά γεγονότα, από τον μεσοζωικό αιώνα (καλύπτει μία περίοδο από 251 μέχρι 65 εκατομμύρια χρόνια πριν) μέχρι σήμερα, που δημιούργησαν τα πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων στον Περσικό κόλπο και την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ΕΛΠΕ ΑΕ, Ιωάννης Γρηγορίου, αναφέρθηκε στην έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην 40χρονη εμπειρία της ΕΛΠΕ.
Επίσης, μίλησε για την έρευνα που κάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια για υδρογονάνθρακες, νοτίως της Κρήτης και αν αυτή τους δείξει ότι υπάρχει ενδιαφέρον, τότε ενδεχομένως να προχωρήσουν σε συνεργασία με μεγάλους κολοσσούς -μεταξύ αυτών και την Exxon Mobil- για ένα από τα μεγάλα οικόπεδα της Κρήτης.
Στον ηλεκτρομαγνητικό Εντοπισμό Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Flow Energy SA.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κονοφάγος, με τα νέα συστήματα εντοπισμού περιοχών δεν χρειάζονται τόσο πολλά σεισμικά, που είναι και πιο δαπανηρά, αλλά τα ευρήματα μπορούν να βεβαιωθούν με τα ηλεκτρονικά πεδία.
Ανέφερε δε, μελέτες επιστημόνων από ΗΠΑ, Καναδά κα, που πιστοποιούν ότι νοτίως της Κρήτης υπάρχουν υπερ- πολλαπλάσιες ποσότητες υδρογονανθράκων απ' ότι σε άλλες περιοχές.
Εξάλλου, ο στρατηγικός σύμβουλος, Νίκος Λυγερός, ανέπτυξε το θέμα της «υψηλής Στρατηγικής Ελληνικής ΑΟΖ», σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρχει ΑΟΖ, καθώς χωρίς αυτήν καμιά εταιρεία δεν πρόκειται να έλθει, ακόμα και γνωρίζει ότι υπάρχει κοίτασμα.
Επίσης, ο Δημήτρης Σκερλέτης, μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου, απόφοιτος του ΤΕΙ Καβάλας, MSc στο Project Management από το πανεπιστήμιο του Liverpool, UK.Operational Excellence Lead Engineer – Ocean Rig, αναφέρθηκε στα Τεχνικά & Οικονομικά Στοιχεία Γεωτρήσεων Μεγάλου Βάθους, επιβεβαιώνοντας ότι μια ελληνική εταιρεία βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και έχει προχωρήσει σε νέες μεθόδους στις γεωτρήσεις.
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι το ελληνικό κράτος έχει νομοθεσία για τους υδρογονάνθρακες από το 1978, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Κονοφάγου και ποτέ το ελληνικό Δημόσιο, διαχρονικά, δεν ενεργοποίησε αυτόν το νόμο, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να είναι χρονοβόρες και να τινάζεται στον αέρα κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον.
Επίσης, οι ομιλητές είπαν πως σε ημερίδα που έγινε στην Αθήνα, είδαν για πρώτη φορά τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να συμφωνούν, πως ο ενεργειακός πλούτος είναι μονόδρομος ως επιλογή και πρέπει να διερευνηθεί.
Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην προσφάτως εκλιπούσα αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Ενέργειας και Βιομηχανίας, Βιργινία Μανασάκη, όπως επίσης στη μνήμη του Κύπριου προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ