Αμερικανοί «ταύροι» εναντίον ευρωπαϊκών «αρκούδων» - ποιος έχει δίκιο;

Αμερικανοί «ταύροι» εναντίον ευρωπαϊκών «αρκούδων» - ποιος έχει δίκιο;

Αποκαλυπτική των διαφορετικών εκτιμήσεων που υπάρχουν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών στο άμεσο μέλλον ήταν οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Institute of International Finance (Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών), που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον στο διάστημα 11-14 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Bloomberg, ενώ οι περισσότεροι αμερικανοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι θετικές επιδόσεις θα συνεχιστούν και δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, οι Ευρωπαίοι ισχυρίστηκαν ότι ο ορίζοντας δεν είναι τόσο καθαρός όσο θέλουν κάποιοι να τον βλέπουν. Πρακτικά, «ταύροι» και «αρκούδες» συγκρούστηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα και όλοι αναμένουν από τις αγορές να ανακηρύξουν τον τελικό νικητή.

Ο CEO της JP Morgan και κορυφαία στελέχη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εμφανίστηκαν με περίσσεια αισιοδοξία, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη -άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος ισχυρίστηκε πως δεν έχει εξαντληθεί το δυναμικό της ανάπτυξης και υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια. Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι οι φοροαπαλλαγές που εξήγγειλε πρόσφατα ο Donald Trump μπορούν να οδηγήσουν σε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% την οικονομία των ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ομίλου της UBS και πρώην αφεντικό της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Axel Weber, κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση: «Μπορώ να δω τα σύννεφα να μαζεύονται στον ορίζοντα και προειδοποιώ να μην υπάρξει επανάπαυση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανάλογα ήταν τα σχόλια και του επικεφαλής της ισπανικής Banco Santander, Ana Botin, που είπε ότι η Γηραιά Ήπειρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, ειδικά εξαιτίας των προβλημάτων των ιταλικών τραπεζών και της ανόδου των λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων και κινημάτων.

Αλλά και ο Jes Staley, CEO της Barclays, σημείωσε ότι ενώ στην επιφάνεια όλα μοιάζουν «ήρεμα και ασφαλή», τώρα είναι η ώρα «να είμαστε ανήσυχοι». «Υπάρχει η ίδια αίσθηση το 2017 όπως και το 2006», είπε, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατούσε πριν το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης. 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι και κάποιοι από τις ΗΠΑ έδειξαν να συμμερίζονται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου assets manager στον κόσμο, της BlackRock, παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι συγκρίσιμος με τα επίπεδα του 2007. «Εάν υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός θα μπορούσαμε να δούμε μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο Larry Fink.

Ράλι στις αγορές

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 Financial Index έχει ενισχυθεί φέτος κατά 12%, ξεπερνώντας το 9% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δείκτη Europe 500 Banks and Financial Services Index, στον οποίο τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν φέτος η Barclays και η Deutsche Bank. 

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για τις περισσότερες αμερικανικές τράπεζες ήταν καλύτερα εκείνων που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει το ίδιο και για τις ευρωπαϊκές, όταν δημοσιεύσουν τα δικά τους αποτελέσματα, προς το τέλος του μήνα.