Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ καταγράφοντας ισχυρή ζήτηση από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια και επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από διεθνείς επενδυτές για τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης ήταν πως η κάλυψη του βιβλίου προσφορών έφτασε τη 1,5 φορά, μέσα σε μόλις 1 ώρα από το άνοιγμα του, ενώ η τελική ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ.ευρώ.
Στην έκδοση που τιμολογήθηκε με κουπόνι 2.5%, συμμετείχαν πάνω από 60 χαρτοφυλάκια, με την συμμετοχή των ξένων - κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία) - να ανέρχεται στο 57%. Κύριοι ενδιαφερόμενοι ήταν funds με μακροπρόθεσμο (long-only) επενδυτικό ορίζοντα, έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής στην επενδυτική βάση των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτές ολοκληρώνουν με επιτυχία τη μείωση των NPEs και την ταυτόχρονη ανάπτυξη υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου.
Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%, έναντι αρχικού στόχου (ΙPT – Initial Price Target) 2,75%, καθώς η ζήτηση επέδρασε ανταγωνιστικά μεταξύ των επενδυτών. Πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές μέσα σε μόλις ένα έτος για την Alpha Bank, μετά την έκδοση ομολόγου Τier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021. H Alpha Bank, εντός του 2021, συγκέντρωσε συνολικά από τις αγορές κεφαλαίου ποσό ύψους 1.8 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας την πλήρη επάνοδο στις αγορές και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η έκδοση αποσκοπεί στην κάλυψη των στόχων που έχει επιβάλει ο εποπτικός μηχανισμός SRB (Single Resolution Board) για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που θα πρέπει να πληρούν οι τράπεζες έως και τα τέλη του 2025.Στην περίπτωση της Alpha Bank, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 26% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος MREL που της έχει τεθεί έως τα τέλη του 2021 διαμορφώνεται σε 17,3%, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης CRB (Combined Buffer Requirements).
Σημειώνεται ότι, με στοιχεία α’ εξαμήνου 2021, η Αlpha Bank είχε ικανοποιήσει το 16,4% της εν λόγω απαίτησης και απέμενε 0,9% για να καλύψει τον προσωρινό της στόχο μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσοστό αυτό (0,9%) αντιστοιχεί σε 500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κάλυψε με την έκδοση του senior ομολόγου. Το νέο ομόλογο έχει κουπόνι 2,5%, διάρκεια 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά από 5,5 έτη. Ανάδοχοι ορίστηκαν οι Citi, Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Commerzbank και Morgan Stanley.
Αντίστοιχες εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα έτη, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank, με στόχο την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων, την ενίσχυση της παρουσίας στις αγορές κεφαλαίου και την επέκταση της επενδυτικής βάσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Alpha Bank αναφέρει τα εξής:
«H Αlpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), ύψους Ευρώ 500 εκατ. Έπειτα από δύο επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων Tier ΙΙ το 2020 και το 2021, την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Galaxy στις αρχές του έτους καθώς και την επιτυχή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, η Alpha Bank σημείωσε ένα ακόμη επίτευγμα, ολοκληρώνοντας την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Η συναλλαγή αξιοποίησε τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου και πραγματοποιήθηκε έπειτα από σειρά επιτυχημένων συναντήσεων στο πλαίσιο διήμερου διαδικτυακού Roadshow με θεσμικούς επενδυτές.
Το βιβλίο προσφορών προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 60 χαρτοφυλάκια, με τη ζήτηση να καλύπτει περί τις δύο φορές το ποσό της έκδοσης. Το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) έχει διάρκεια 6,5 έτη και δυνατότητα ανάκλησης στα 5,5 έτη, με κουπόνι 2,5% και απόδοση 2.625%. Το ομόλογο είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – EuroMTF Market.
Η έκδοση αυτή αποσκοπεί στην κάλυψη των στόχων της Τράπεζας για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), σύμφωνα με το ανανεωμένο Στρατηγικό της Σχέδιο, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ταυτόχρονα, η συναλλαγή συμβάλλει στην επέκταση της επενδυτικής της βάσης και βελτιώνει περαιτέρω τη χρηματοδοτική της δομή. Οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley ενήργησαν ως από κοινού επικεφαλής συντονιστές της έκδοσης».