Για να γίνει ένας τόνος αλουμινίου χρειάζονται τέσσερις τόνοι βωξίτη, 31 κιλά σόδα, 40 κιλά άνθρακας, ατμός οποίος παράγεται κατά τη διαδικασία της παραγωγής ρεύματος αλλά και κατά την ηλεκτρόλυση και 13.500 KWh υψηλής τάσης. Το τελευταίο συστατικό είναι και το πιο κρίσιμο από όλα καθώς αντιπροσωπεύει το 35 – 40% του κόστους παραγωγής. Στο τελικό στάδιο το αλουμίνιο έχει μια διαδικασία επεξεργασίας και φινιρίσματος το οποίο μπορεί κυμαίνεται από 200 με 300 δολάρια ο τόνος.
Η δυσκολία που υπάρχει με τα εργοστάσια αλουμινίου είναι ότι - λόγω της φύσης της ηλεκτρόλυσης - η διαδικασία παραγωγής είναι πρακτικά αδιάλειπτη. Το οποίο σημαίνει ότι η ροή ρεύματος σε ένα εργοστάσιο αλουμινίου δεν σταματάει (και δεν πρέπει να σταματάει) ποτέ.
Σε συνεχή ροή παραγωγής σε ένα προϊόν το οποίο υπόκειται στις διακυμάνσεις της Αγοράς η διαχείριση του κόστους είναι ο νούμερο ένα παράγοντας οικονομικού κινδύνου. Όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά. Ένα εργοστάσιο αλουμινίου μπορεί να παραμείνει ζημιογόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και αν το κόστος του είναι συμπιεσμένο, αν η ζήτηση για το μέταλλο διεθνώς είναι αδύναμη ή υπάρχει υπερπροσφορά συνήθως από την Ασία.
Ανάλογα με το κόστος που έχει κάθε βιομηχανία αλουμινίου τοποθετείται στο χάρτη των παραγωγών παγκοσμίως σε ένα από τα τέσσερα τεταρτημόρια. Το Αλουμίνιο της Ελλάδος έχει καταφέρει και έχει εδραιωθεί στο πρώτο τεταρτημόριο, στις εταιρίες δηλαδή που έχουν το χαμηλότερο κόστος στον κλάδο με 1.400 – 1.500 δολάρια στον τόνο.
Ως πελάτης της ΔΕΗ η εταιρία καταναλώνει το 5% της συνολικής παραγωγής ή το 50% της υψηλής τάσης, το ρεύμα δηλαδή που προορίζεται για βιομηχανική χρήση. Για να το πούμε σχηματικά το Αλουμίνιο της Ελλάδος καταναλώνει ετησίως όσο ρεύμα καταναλώνει ο νομός Θεσσαλίας.
Ως πελάτης σημαντικού ειδικού βάρους το Αλουμίνιο λάμβανε ειδική έκπτωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου, ενώ υπήρχαν ρήτρες τιμών αλουμινίου ανάλογα με το βήμα τιμών στις Αγορές εμπορευμάτων. Με αυτό τον μηχανισμό η ΔΕΗ από την άνοδο της τιμής της αλουμινίου βελτίωνε τα έσοδα της με βάση τιμής τα 1.800 δολ/τόνο.
Δεν γνωρίζουμε με ποια τιμή έκλεισε η νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος έως το τέλος του 2023, μπορούμε ωστόσο να το διαπιστώσουμε στα επόμενα τρίμηνα που θα ακολουθήσουν: Αν ο κλάδος του Αλουμινίου παραμείνει σημαντικά κερδοφόρος στο τρίτο τρίμηνο του 2021, σημαίνει ότι οι τιμές που συμφωνήθηκαν εξακολουθούν να τοποθετούν την εταιρεία στο τεταρτημόριο με τους παραγωγούς χαμηλού κόστους, ίσως με κάποια αναμενόμενη υστέρηση στο λειτουργικό περιθώριο λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.
Το σίγουρο είναι ότι διανύουμε μια εξαιρετική συγκυρία για τα εμπορεύματα, με τις τιμές να κρατάνε τα κέρδη από το ράλι από την αρχή της χρονιάς, το δολάριο να ενισχύεται και τα premium παράδοσης να εκτινάσσονται λόγω της έλλειψης ποσοτήτων στην παραγωγή.
Υπό αυτό το πρίσμα η επόμενη χρήση του Αλουμινίου έχει όλες τις προϋποθέσεις (τιμές, αύξηση δυναμικότητας και κόστος) για την επίτευξη ενός ιστορικού ρεκόρ που θα αλλάξει και πάλι τα δεδομένα για το πού βρίσκεται το «ταβάνι» στον κλάδο Μεταλλουργίας του ομίλου. Περισσότερα για αυτό ίσως μάθουμε την προσεχή Τρίτη στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του εξαμήνου.
Πού τοποθετείται η εταιρία στον παγκόσμιο χάρτη των παραγωγών με βάση το κόστος παραγωγής
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.