Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το υπουργείο Οικονομικών εκσυγχρονίζεται και περνάει στην ηλεκτρονική εποχή. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 το νέο μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων.
Τα παραδοσιακά βιβλία εσόδων - εσόδων γίνονται ηλεκτρονικά και στόχος είναι από το 2020 το μέτρο να λειτουργεί πλήρως. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει πλέον να δηλώνουν τα τιμολόγια τους και να συμπληρώνουν τα βιβλία τους με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.
Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όχι μόνο προστασία του υγιούς επιχειρείν, αλλά και προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στόχος, όπως είπε, είναι η προώθηση του δημόσιου συμφέροντος, της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας με έμφαση:
- Στην ουσιαστική βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ Κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
- Στη μείωση της γραφειοκρατίας.
- Στη μείωση του λειτουργικού κόστους, Δημοσίου, νομικών και φυσικών προσώπων.
Όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και δίκαιης διανομής του προϊόντος της. Στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης εντάσσονται:
- Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.
- Η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.
- Η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων.
Τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, παρουσίασε αναλυτικά ο Γ. Πιτσιλής, σημειώνοντας ότι δημιουργείται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «My Data».
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα εισέρχεται με τους κωδικούς του στο Taxisnet και θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους.
Παράλληλα, οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.
Εκτός από την μεγάλη συμβολή στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη μείωση του διαχειριστικού κόστους που θα έχει το μέτρο αυτό για τις επιχειρήσεις θα βοηθά στο να λαμβάνουν γρήγορα επιστροφή φόρου οι συνεπείς επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίες θα πρέπει να καταχωρεί στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.
Με τον θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων επιτυγχάνονται στόχοι, όπως:
- Η αυτοματοποίηση, τυποποίηση, εκσυγχρονισμός και απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.
- Η μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.
- Η αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, με έμφαση στη σταδιακή προ-συμπλήρωση για περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογία Εισοδήματος κ.α.
- Η κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.
- Η βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
- Η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.