Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ταπεινός ικέτης στην μητρόπολη του καπιταλισμού, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την μαύρη μοίρα της ελληνικής οικονομίας.
Μετά τα πρόσφατα διπλά «ηχηρά χαστούκια», από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον οίκο Moody's, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται από χθες τη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο.
Μετά την απροσδόκητη αναβολή της επαναξιολόγησης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's -παρά τις εργώδεις παρασκηνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης- η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να μείνει εκτός αγορών για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί απελπισμένα να κεφαλαιοποιήσει τις «καλές πολιτικές υπηρεσίες» που έχει προσφέρει τόσο στην Ατλαντική Συμμαχία όσο και στην Ευρωπαϊκή αντιμεταναστευτική δεξιά μετατρέποντας τα Ελληνικά νησιά σε θλιβερή τριτοκοσμική «αποθήκη ψυχών».
Η παρέα του Αλέξη Τσίπρα σ' αυτή την υπερατλαντική περιπέτεια είναι -όπως συνήθως συμβαίνει στις λιτές εποχές του ΣΥΡΙΖΑ- αρκετά μεγάλη: Στη Νέα Υόρκη ταξίδεψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Οι δύο τελευταίοι έχουν προσπαθήσει πολύ, για να υπάρξουν ορισμένα «οικονομικής σημασίας» ραντεβού με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως η Bank of America, η Merrill Lynch, η Morgan Stanley κ.ά., συμμετέχοντας σε πρωινά και γεύματα εργασίας με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων.
Δυστυχώς σ' αυτή την προσπάθεια ο Α. Τσίπρας θα νιώθει εξαιρετικά μόνος.
Οι Αμερικανοί επενδυτές αντιμετωπίζουν με εξαιρετική επιφυλακτικότητα τις αγορές της Ευρωζώνης και αποφεύγουν κάθε συζήτηση για τοποθέτηση στις αγορές ευρωπεριφέρειας όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.
Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να βρεθεί αιμοδότης στην ημιθανή ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίων, αφού τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αναιμικό και από πλευράς Αμερικανών, μηδαμινό.
Μοναδική συγκεκριμένη μακράς πνοής επενδυτική προοπτική είναι η συγκεκριμενοποίηση της ελληνοαμερικανικής ενεργειακής συνεργασίας, αφού την «καλή και υπάκουη συμπεριφορά» του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των Σκοπίων, η κυβερνητική προπαγάνδα την «δικαιολογεί» κυρίως με την προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης της Ελλάδας στην Βαλκανική και τη Νότια Ευρώπη…