Του Γιώργου Φιντικάκη
Προσωρινό μπλόκο έβαλε αιφνιδίως το ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ. Εμπλοκή που μπορεί να σχετίζεται με την περίπλοκη νομική διαδικασία που έχει επιλεγεί προκειμένου να διατηρηθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ επρόκειτο σήμερα να εγκρίνει τη σύσταση της Εταιρείας Συμμετοχών, στην οποία θα περάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Αλλά ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αναβολή μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου για τυπικούς λόγους. Ως εξήγηση προβάλλεται το γεγονός ότι την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για άσχετα θέματα (Εγνατία Οδός, Μαρίνα Πύλου) και επομένως δεν μπορούσε να παραστεί κάποιο μέλος του συμβουλίου στη συνέλευση της ΔΕΗ.
Η απάντηση ωστόσο δεν πείθει, καθώς σε άλλες περιπτώσεις γενικών συνελεύσεων της ΔΕΗ στο παρελθόν, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εξουσιοδοτήσει κάποιο χαμηλό στέλεχος ή νομικό σύμβουλο να το εκπροσωπήσει και να υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις.
Σαν φυσικό επακόλουθο, δημιουργήθηκε μια ολόκληρη φημολογία. Από το γεγονός ότι έχει υπάρξει νομική εμπλοκή στη διαδικασία απόσχισης έως το σενάριο ότι εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, θα χαθεί και ο έλεγχος του 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο. Δίχως να δίνουν επαρκείς εξηγήσεις για το λόγο της εμπλοκής, εντούτοις πηγές κοντά στην υπόθεση εξηγούν ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν στέκει.
Καταρχήν, το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 17% της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση της απόσχισης, θα αποκτήσει και το 8,5% της Εταιρείας Συμμετοχών του ΑΔΜΗΕ (δηλαδή το 51% του 17%). Δηλαδή θα έχει στο χαρτοφυλάκιο του δύο συμμετοχές, το 17% της ΔΕΗ και το 8,5% της Εταιρείας Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ.
Το 8,5% όμως δεν είναι προς πώληση, διότι δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ. Το πιθανότερο επομένως είναι ότι θα του ζητηθεί από την κυβέρνηση να το μεταβιβάσει στο υπερ-Ταμείο.
Όσο για το 17% της ΔΕΗ τα δεδομένα έχουν ως εξής: Καταρχήν μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, σίγουρα η αξία του 17% μειώνεται. Ταυτόχρονα όμως, το 17% της δΕΗ δεν προβλέπεται να πουληθεί άμεσα, και πάντως πριν να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Όταν αυτό συμβεί, τότε ο ΑΔΜΗΕ θα αποτελεί μια ξεχωριστή από την ΔΕΗ εταιρεία, που δεν θα επηρεάζεται μετοχικά από οτιδήποτε και να συμβεί στη ΔΕΗ. Σύμφωνα επομένως με αυτή την ερμηνεία, δεν τίθεται θέμα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ κάτω του 51%.
Πέραν της υπόθεσης ΑΔΜΗΕ, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ συνεχίσθηκε κανονικά με αντικείμενο την έγκριση της σύμβασης για την προμήθεια ενέργειας της ΛΑΡΚΟ, με τιμολόγιο 37 ευρώ/ μεγαβατώρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, εάν δεν προχωρούσε η συμφωνία, τότε η ΛΑΡΚΟ θα οδηγούνταν σε πτώχευση και η ΔΕΗ που είναι μέτοχος της κατά 11% θα έπρεπε να διαγράψει τα 300 εκατ. που της οφείλονται από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.