Γιατί είναι θετικές οι προοπτικές παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Shutterstock
Shutterstock
Ελληνική οικονομία

Γιατί είναι θετικές οι προοπτικές παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Η εισαγόμενη ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, και όλα δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα απασχολήσουν όλους τους Έλληνες πολίτες τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Είναι βέβαιο ότι δε θα υπάρξει καμία εξομάλυνση στον πληθωρισμό όσο διατηρείται το σκηνικό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και από τη στιγμή που η Ευρώπη παραμένει απούσα στα μεγάλα ζητήματα. Εννιά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή οι ευρωπαϊκοί εταίροι φαίνονται διχασμένοι σχετικά με το μέτρο του πλαφόν.

Ειδικότερα, ενώ υπάρχει συμφωνία για: (1) κοινές προμήθειες αερίου, που εξασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια των χωρών, αλλά και (2) επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων που σχετίζονται με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα κράτη-μέλη είναι χωρισμένα σε δύο μπλοκ αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Υπέρ του πλαφόν είναι 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Πολωνία, με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει στη μάχη κατά της αισχροκέρδειας, ενώ θα ανακουφίσει ταυτόχρονα καταναλωτές και κρατικούς προϋπολογισμούς από τα τεράστια ενεργειακά κόστη.

Από την άλλη, Γερμανία και Ολλανδία που προΐστανται του άλλου μπλοκ, θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο στην ασφάλεια των προμηθειών λόγω χαμηλής τιμής. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιείται το πλαφόν εφόσον η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) διατηρείται επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες στα 275 ευρώ/ μεγαβατώρα κρίνεται ουτοπική, αφού η τιμή σήμερα βρίσκεται στα 120 ευρώ, αλλά ακόμα και τον Αύγουστο που ξεπέρασε τα 275 ευρώ, αυτό συνέβη για μόλις μία εβδομάδα. Συνεπώς, για ακόμη μια φορά κάθε χώρα θα πρέπει να θωρακιστεί από μόνη της -χωρίς καμία ουσιαστική εξωτερική βοήθεια- ενόψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα. 

Σε αυτό το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα παραμένει σταθερή σε μια αναπτυξιακή και προοδευτική τροχιά. Ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει αρκετές γενναίες πρωτοβουλίες, όπως η οριστική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δηλαδή μονιμοποίηση για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και κατάργηση για τους δημόσιους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους. Επιπλέον, περιέχεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, τρίτη στη σειρά, η οποία θα έρθει τον Μάιο και, βέβαια, από τις αρχές του 2023 αυξήσεις ύψους 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων (2.499.258 δικαιούχοι).

Αυξήσεις θα δουν και οι γιατροί του ΕΣΥ, ενώ βελτιώσεις θα δουν και οι ένστολοι μέσω παρεμβάσεων στα επιδόματά τους. Παράλληλα, έχουν προϋπολογιστεί παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και υπάρχει ακόμα ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισ. στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες. Αυξάνονται και άλλο τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπονται πρόσθετες ενισχύσεις, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους, ώστε να αμυνθούν στο αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω μέτρα αποδεικνύουν ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική εστιάζει στην κοινωνική φροντίδα και, μάλιστα, με μια δημοσιονομική πειθαρχία. Εξάλλου, υπάρχει η δυνατότητα για ουσιαστική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφού οι επενδύσεις του προηγούμενου διαστήματος αύξησαν τα έσοδα του δημοσίου και δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας (οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4.100.000 άτομα). Έτσι, απέναντι στον λαϊκισμό και στο «δώστα όλα» υπάρχει μια πολιτική που αφενός προστατεύει κάθε Έλληνα πολίτη, κι αφετέρου δεν αφήνει χρέος στις επόμενες γενιές.

* Ο Νίκος Κανέλλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικής και Στρατηγικής Ανάλυσης της Καινοτομίας και των Σύγχρονων Τεχνολογιών του ΕΜΠ, Τομεάρχης Έρευνας & Καινοτομίας ΝΔ