Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο τους στην πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου airbnb). Σύμφωνα με πληροφορίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν δηλωθεί μόλις 11.000 ακίνητα τη στιγμή που μόνο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb είναι δηλωμένα περισσότερα από 40.000 ακίνητα. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή του ευρύτερου κέντρου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ανέρχονται περίπου στις 9.200, ενώ συνολικά στην Αττική περί τα 12.000.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με στέλεχος της φορολογικής διοίκησης θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Ειδικότερα:
1. Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει η ΑΑΔΕ αναζητώντας για παράδειγμα τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.
2. Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η φορολογική διοίκηση θα ζητήσει από την τράπεζα της Ελλάδας να εντάξει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα και έχουν συναλλαγές οι πολίτες προκειμένου να μπορεί να έχει πρόσβαση παντού και να κλείσει τα «παράθυρα» που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σήμερα.
Σημειώνεται ότι προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:
α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».
β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
γ) Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
δ) Να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξής της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (ΠΟΛ. 1170/2018).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ετήσιο εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν το 45% ως εξής:
- Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του, 12.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται σε 1.800 ευρώ.
- 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και
- 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.