(Φωτ.: Ο υπουργός Περιββάλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, επισκέφτηκε για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του την ΕΛ.ΠΕ. και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τη διοίκησή της για όλα τα θέματα που την αφορούν. Ο κ. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, πληροφορήθηκε και για τον δανεισμό της επιχείρησης, που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.)
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πρόκληση, που καταλήγει να αποτελεί τεστάρισμα για το μάνατζμεντ της σημερινής διοίκησης της Ελληνικά Πετρέλαια, συνιστά η διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, σημαντικό μέρος των οποίων πρέπει να εξυπηρετηθούν από φέτος. Με τους δύο βασικούς μετόχους, το Δημόσιο και την Paneuropean του Λάτση, να λένε όχι στην προοπτική αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛ.ΠΕ. ως εναλλακτική λύση, η μόνη επιλογή που αναδύεται είναι η αύξηση των πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες, που αποτελεί και την άμεση προτεραιότητα της διοίκησης της εταιρείας.
Τα ζητήματα αυτά συζήτησε η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, που επισκέφθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, την εταιρεία, και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επιτόπου για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ομίλου.
Πάνω από 3 δισ. τα δάνεια, πρέπει να αποταμιεύει 40 εκατ. το μήνα
Το μεγάλο «αγκάθι» για την ΕΛ.ΠΕ. αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, αποτελεί ο μεγάλος δανεισμός της, που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, με στοιχεία 9μήνου 2015. Από αυτά, το 1,6 δισ. ευρώ περίπου είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός και το υπόλοιπο μακροπρόθεσμος. Φέτος, η εταιρεία πρέπει να αποπληρώσει περί τα 600 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα υπολογίζονται για το 2017. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χρειάζεται να αποταμιεύει κάθε μήνα περί τα 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου, μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα της, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της. Να σημειωθεί ότι το 50% του συνολικού δανεισμού της ΕΛ.ΠΕ. χρηματοδοτείται από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες γραμμές πίστωσης και από ομολογίες που εκδόθηκαν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και το υπόλοιπο 50% από ανακυκλούμενο βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Ελευσίνα
Η επένδυση της Ελευσίνας απορρόφησε σημαντικά κεφάλαια της ΕΛ.ΠΕ., τα οποία, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, θα έπρεπε να καλυφθούν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία, όμως, δεν έγινε. Έτσι, το έργο κατέληξε να χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος από τις «παγωμένες» οφειλές προς το Ιράν, ύψους περί τα 600 - 650 εκατ. ευρώ, οι οποίες, ωστόσο, ήρθε η ώρα κι αυτές να αρχίσουν να αποπληρώνονται.
«Γίγαντας με πήλινα πόδια»
Η διοίκηση της εταιρίας έχει ενημερώσει όχι μόνον τον υπουργό για τη σημερινή κατάσταση της, σε ο,τι αφορά το δανεισμό που έχει συσσωρευτεί, αλλά και την πλευρά Λάτση. Έχει προτείνει, μάλιστα, τη λύση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛ.ΠΕ., αλλά εισέπραξε την άρνηση και των δύο βασικών μετόχων. Πηγή που μίλησε στο liberal.gr δεν δίστασε να πει ότι «η ΕΛ.ΠΕ. κινδυνεύει να μετατραπεί σε γίγαντα με πήλινα πόδια».
Μοναδικό δυνητικό «μαξιλάρι» η αύξηση των των πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες
Η μοναδική επιλογή, συνεπώς, που προκύπτει για την ΕΛ.ΠΕ., μετά την απόρριψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, είναι η αύξηση των πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι», στην περίπτωση που αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες για τα περιθώρια διύλισης, παράγοντας που δεν μπορεί να ελεγχθεί από την εταιρεία. Και μπορεί μέσα στον Ιανουάριο να κινήθηκε ικανοποιητικά, στο 4,5%, ωστόσο εκτιμάται ότι συνιστά στοιχείο αβεβαιότητας για το σύνολο του έτους. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. ζήτησε ευθέως από τον κ. Σκουρλέτη να διευκολυνθούν οι διμερείς γραμμές πίστωσης από τράπεζες, έστω κι αν για φέτος φαίνεται ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις των περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Βusiness plan και επέκταση σε νέες δραστηριότητες
Το διακύβευμα που προκύπτει, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνον στην αποπληρωμή των δανείων, αλλά επεκτείνεται και στην ανάγκη υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας και την επέκταση της σε νέους τομείς δραστηριότητας.
ΔΕΣΦΑ
Μία σημαντική διέξοδος θα ήταν για φέτος και τα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ από την πώληση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ωστόσο κι αυτό το ζήτημα παραμένει ομιχλώδες ως τώρα.
Ανάσα από τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, αλλά δεν αρκούν
Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΛ.ΠΕ. που πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, για το τέταρτο 3μηνο του 2015, θα δώσουν μια πλήρη και σαφή εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας. Οι υπάρχουσες πληροφορίες λένε ότι θα παρουσιάσει κέρδη EBITDA πάνω από 750 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2015, έναντι 417 εκατ. ευρώ, του 2014, γεγονός που συνιστά μεν σημαντική ανάσα για τα καθαρά αποτελέσματα της, αλλά δεν αρκούν, όπως εκτιμάται, από μόνα τους για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου.