A. Sager: Tα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία αλλάζουν τα δεδομένα ενεργειακής ασφάλειας
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

A. Sager: Tα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία αλλάζουν τα δεδομένα ενεργειακής ασφάλειας

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας θα αλλάξει πολλά, σύμφωνα με τον Abdulaziz Sager, πρόεδρο του Gulf Research Center, ο οποίος μίλησε για το θέμα της Ενεργειακής Ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του 8ου Delphi Economic Forum.

Αυτό που θα συμβεί, ανέφερε ο κ. Sager, θα καθορίσει πολλά. Αφενός η Ρωσία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει και να επαναπροσσεγγίσει κάποια πράγματα

Παράλληλα θα διαφοροποιηθούν και οι στενοί δεσμοί που διατηρεί με την Κίνα. Στην περίπτωση που η Ρωσία δεν ηττηθεί ο κ. Sager πιστέυει ότι «θα περάσουμε σε ψυχροπολεμική κατάσταση». Αντίθετα αν ηττηθεί η Κίνα θα πάρει ένα μάθημα και δεν θα διατηρήσει τους στενούς δεσμούς της με την Κίνα. 

Βεβαίως, τόνισε, οι επιπτώσεις του πολέμου είναι πολλές και αφορούν στην ενέργεια, στην επισιτιστική κρίση και στο περιβάλλον. Οι χώρες του Κόλπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως στην περίπτωση  της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 

Από την άλλη πλευρά η απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις στη Ρωσία οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας. Για παράδειγμα, η Ινδία αγόραζε από Ρωσία με τιμή  42 δολάρια βαρέλι τη στιγμή που η ελάχιστη τιμή στην αγορά ήταν 60 δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις ο κ. Sager προέβλεψε ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι προβληματικός. Βέβαια, υπάρχει αρκετή ενέργεια στην αγορά και η αγορά θα προσαρμοσθεί, ανάλογα.Πιστέυω, πρόσθεσε, ότι  η ηγεσία της Ευρώπης είναι  αρκετά ευφυής ώστε να προγραμματίσει νωρίς την στρατηγική της.

Σε ό,τι αφορά την σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, οι χώρες του Κόλπου έχουν καταδικάσει  την πολιτική της Ρωσίας, έχουν συνδράμει ανθρωπιστικά και έχουν ψηφίσει κατά της εισβολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η Ρωσία παράγει πρώτη ύλη, είναι παραγωγός χώρα, αντίθετα με την Κίνα που εόιναι προσανατολισμένη περισσότερο στο εμπόριο. ,

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να διακόψουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία από την στιγμή που είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ.

Για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση δεν θα πρέπει να υπάρχει επιθετικότητα. Δεν υπάρχει ισορροπία αν υπάρχει επιθετικότητα, πρόσθεσε ο κ. Sager. 

Πρέπει, λοιπόν, να μετριασθεί η επιθετικότητα αλλά και να δοθεί και η δέουσα προσοχή διότι τυχόν δευτερογενείς κυρώσεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπάιντεν στον Κόλπο ο κ. Sager ανέφερε ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του για αύξηση της παραγωγής, καθώς η περιοχή αποφάσισε να διατηρήσει σχέσεις με Ρωσία και Κίνα. Το 20% της παραγωγής μας πάει Κίνα και δεν θέλουμε χάσουμε ένα τόσο μεγάλο πελάτη, ανέφερε. 

Η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος αν συνεχιστεί ο πόλεμος. Ήδη υπάρχουν εκροές  76 δισ.δολαρίων στην Ουκρανία λόγω του πολέμου. ΄Από την άλλη πλευρά δεν νομίζω, ανέφερε,  ότι η Κίνα θα διαμεσολαβούσε.

Το ερώτημα είναι, γιατί να μην αποδεχθούμε το ρόλο ως διαμεσολαβητή  ενός διεθνούς οργανισμού και να πάμε σε διπλωματική λύση. Έτσι και η Ρωσία θα μπορούσε να αποσυρθεί για να μην θεωρηθεί ηττημένη

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η  Τουρκία θέλει να επωφεληθεί από όλες τις περιστάσεις. Θεωρείται σημαντική χώρα, λόγω θέσης, εξαγωγών και ενέργειας. Αλλά να δούμε και ποια θα είναι και η νέα κυβέρνηση της, είπε.

Οι νέες κυβερνήσεις αλλάζουν πολλά , παντού. Το θέμα είναι αν ο Ερντογάν συνεχίσει να λειτουργεί. όπως μέχρι σήμερα ή αν αλλ΄άξει πολιτική.  Αν υπάρξει νέα κυβέρνηση θα υπάρξει αλλαγή. Πάντως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μας προβληματίζει, κατάληξε. Για τον λόγο αυτό συμμετείχαμε και στην περσινή στρατιωτική άσκηση στην Κρήτη. 

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας ο κ. Sager ανέφερε «ελπίζω να τροποποιηθεί ελαφρώς η στάση της Αμερικής και ο ‘καθολικός’ γάμος να κρατήσει».Υπάρχουν πολλές αλλαγές στην περιοχή του Κόλπου. Ήδη  39 από τα 54 μέλη έχουν σχέση με το Ισραήλ. 

Ευελπιστούμε σε μια θετική συνέχιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αλλά δεν θέλουμε να καιροσκοπήσουμε γύρω από την επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, κατέληξε.