Σήμα για έξοδο των κυπριακών κρατικών ομολόγων από την κατηγορία «junk» (σκουπίδια) εντός του 2018 έδωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor''s. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο συγκεκριμένος οίκος έχει δώσει στην Κύπρο την υψηλότερη βαθμολογία, την οποία και διατήρησε, στο ΒΒ+/Β, η οποία είναι κατά μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερη από την θεωρούμενη ως «επενδυτική κατηγορία».
Αντιθέτως, οι Moody's, Fitch, DBRS, διατηρούν την Κύπρο τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν προχωρήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, είναι λογικά αδύνατο αυτή να ανέβει αυτομάτως τρεις βαθμίδες. Ο οίκος Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγησή του στις 20 Οκτωβρίου, η ανακοίνωση του οίκου Moody's είναι προγραμματισμένη στις 17 Νοεμβρίου και του καναδικού οίκος DBRS στις 1 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, «ο οίκος Standard & Poor's στην αξιολόγηση που έδωσε την προηγούμενη Παρασκευή, εκφράζει ικανοποίηση για τη δημοσιονομική κατάσταση και εκτιμά ότι το χρέος θα αρχίσει από φέτος να μειώνεται, ανεξαρτήτως των συμπληρωματικών δαπανών που θα προκύψουν λόγω εκλογών. Σημειώνει παράλληλα τον προβληματισμό για την κατάσταση στους ισολογισμούς των τραπεζών και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με τους άλλους οίκους αξιολόγησης, οι βασικοί παράγοντες για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εγγύς μέλλον αποτελούν η περαιτέρω δημοσιονομική πρόοδος και η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ταχύτερη αντιστροφή της ανοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η ισχυρότερη πρόοδος του προγράμματος ιδιωτικοποίησης και η μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους».
Σημειώνεται ότι τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου βρίσκονται εκτός «επενδυτικής κατηγορίας» από το 2012, κάτι που σημαίνει ότι το 2018 θα έχουν συμπληρωθεί έξη χρόνια. Πάντως, η Κύπρος είναι η προτελευταία χώρα από όσες βρέθηκαν σε πρόγραμμα που παραμένει σε στάτους «junk», με την τελευταία να είναι η Ελλάδα, χωρίς σαφή ένδειξη για το εάν και πότε ενδέχεται να βγει από το επενδυτικό περιθώριο.