Τουλάχιστον $62.5 δισ. εξαϋλώθηκαν το 2022 από τις τέσσερις σημαντικότερες «φούσκες» που έσκασαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Το πραγματικό μέγεθος είναι όμως πολλαπλάσιο λόγω των χρεοκοπιών μικρότερων παικτών.
Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων blockchain δικτύων Chainalysis, υπολόγισε ότι οι δύο μεγάλες καταρρεύσεις των αγορών κρυπτονομισμάτων που ήταν οι πιο επιζήμιες για τους επενδυτές ήταν η κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra τον Μάϊο, ακολουθούμενη τον Ιούνιο από την κατάρρευση του Celsius και της εταιρείας hedge fund Three Arrows Capital (3AC).
Η εταιρεία μέτρησε τα πραγματοποιηθέντα κέρδη και ζημίες για όλα τα προσωπικά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια του έτους για να εξάγει τα αποτελέσματα.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η μέτρηση της αξίας των κρυπτογραφικών στοιχείων κάθε πορτοφολιού τη στιγμή που έγινε η κατάθεση, και έπειτα το τρέχων υπόλοιπο μείων της αξίας που μετακινήθηκε σε άλλο πορτοφόλι.
Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές τιμών σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία («π.χ. ένα πορτοφόλι που αγόρασε Bitcoin στα 20.000 $ και μερικά Bitcoin που αποκτήθηκαν στα 15.000 $»).
«Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα που αποστέλλεται από ένα δεδομένο πορτοφόλι αναγκαστικά πρόκειται να ρευστοποιηθεί, επομένως σκεφτείτε αυτούς τους αριθμούς ως ένα ανώτερο όριο για τα πραγματοποιηθέντα κέρδη ενός δεδομένου πορτοφολιού», σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των ερευνητών.
«Αυτή η μεθοδολογία μπορεί επομένως να μας δώσει μια κατευθυντική αίσθηση για το πότε οι επενδυτές κλειδώνουν σε κέρδη και ζημίες» συμπληρώνουν οι αναλυτές.
Και έτσι, η Chainalysis αναφέρει ότι η κατάρρευση του Terra εξαφάνισε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά. Αντίστοιχα, η κατάρρευση των Celsius και 3 AC εξανέμισαν τουλάχιστον 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές.
Η κατάρρευση του FTX, από την άλλη πλευρά, φαινόταν να έχει επηρεάσει τις αγορές σε πολύ μικρότερο βαθμό, με μόλις 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η μόχλευση, η αστάθεια και το ενδιαφέρον έχουν εξασθενήσει καθώς οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με τις φθίνουσες τιμές των κρυπτονομισμάτων», όπως έγραψαν και οι αναλυτές της Citi στο πιο πρόσφατο report για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.
«Το ενδιαφέρον των επενδυτών λιανικής για τα κρυπτονομίσματα έχει σε γενικές γραμμές μειωθεί καθώς οι τιμές μειώθηκαν» και αυτό «συνέπεσε με μια γενικότερη πτώση της μεταβλητότητας» αναφέρει η Citi.
Το ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές έχει επίσης μειωθεί. Αυτή η «απώλεια εμπιστοσύνης» είναι επακόλουθη των αλλεπάλληλων καταρρεύσεων στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Σε ένα ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον όπου επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων, και τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης μειώθηκε κατά περίπου 61% συγκριτικά με πτώση 18% για τον δείκτη S&P 500, πρόσθεσε η έκθεση.
Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν πως οι χρεοκοπίες του FTX και των δανειστών Celsius Network και Voyager Digital ήταν αποτυχίες κεντρικών οντοτήτων- εταιρειών και όχι της τεχνολογίας ή των κρυπτονομισμάτων, «υποδηλώνοντας την ανθεκτικότητα των πρωτοκόλλων της αποκεντρωμένης οικονομίας».
Το open interest για το Bitcoin παρουσίασε επίσης σημαντική πτώση. Ξεκίνησε τη χρονιά με περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει πέσει σε περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα η μόχλευση έχει επίσης μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Το open interest είναι ο συνολικός όγκος των εκκρεμών συμβάσεων παραγώγων που κατέχουν επενδυτές και αντιπροσωπεύει ενεργές θέσεις.
Οι όγκοι των spot συναλλαγών παρέμειναν ανθεκτικοί παρά την πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων και οι όγκοι των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων (DEX) αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του FTX.
Η κατάρρευση του FTX «ενίσχυσε περαιτέρω τις εκκλήσεις των πολιτικών για ρύθμιση των αγορών κρυπτονομισμάτων, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των καταναλωτών», σύμφωνα με το σημείωμα της Citi.