Τι φέρνει στα κρυπτονομίσματα ο ευρωπαϊκός κανονισμός

Τι φέρνει στα κρυπτονομίσματα ο ευρωπαϊκός κανονισμός

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κανονισμός της ΕΕ για τις αγορές των κρυπτονομισμάτων, αν και πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από τα 27 κράτη μέλη της για να τεθεί σε ισχύ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής ελπίζουν ότι θα αποτελέσει «παγκόσμιο πρότυπο» και μαγνήτη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Ο κανονισμός MiCA εστιάζει στα κεντρικά σημεία της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και παρέχει σαφήνεια σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τους ορισμούς των ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Η νομοθεσία ορόσημο έχει διχάσει το χώρο των κρυπτονομισμάτων και το παραδοσιακό ρυθμιστικό τοπίο, ενώ προσελκύει επίσης την προσοχή άλλων ρυθμιστικών αρχών.

Εάν μια εταιρεία έχει άδεια σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, έχει πλέον νόμιμη πρόσβαση σε ολόκληρη την αγορά της ΕΕ. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο αρχικά να ψηφίσει για τη νομοθεσία τον Νοέμβριο, αλλά στη συνέχεια καθυστέρησε λόγω δυσκολίας στη μετάφραση στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Καθώς το κείμενο είναι τεχνικό και μακροσκελές, η έγκριση του κανονισμού αναβλήθηκε για τις αρχές του 2023. Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο μόλις την εγκρίνουν επίσημα τα 27 κράτη μέλη.

Εν ολίγοις, ο κανονισμός MiCA απαιτεί από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, όπως οι πάροχοι ψηφιακών πορτοφολιών για κρυπτονομίσματα και τα ανταλλακτήρια, να έχουν άδεια από την ΕΕ και να συμμορφώνονται με τις διασφαλίσεις για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εάν θέλουν να εξυπηρετήσουν πελάτες που εδρεύουν στην ΕΕ.

Ορισμένοι έχουν αμφισβητήσει τα πρότυπα αναφοράς, τα οποία αναμφίβολα θα αποδυναμώσουν το απόρρητο για τους χρήστες κρυπτονομισμάτων στο όνομα της ασφάλειας των πελατών.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, αποκάλεσε σε tweet του τον κανονισμό MiCA «μια ρεαλιστική λύση» με την οποία θα συμμορφώνεται το μεγαλύτερο σε όγκο συναλλαγών ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. 

Τα μεμονωμένα κράτη - μέλη έχουν στη διάθεσή τους έως και 18 μήνες για να εφαρμόσουν τον κανονισμό MiCA.

Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί σταδιακά. Οι διατάξεις για τα stablecoins θα ισχύουν από τον Ιούλιο του 2024 και εκείνες για τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων από τον Ιούλιο του 2025. Ο κανονισμός MiCA καλύπτει ιδιωτικά stablecoins, stablecoins που υποστηρίζονται από νομίσματα fiat, αλλά και από άλλα εμπορεύματα, όπως το Bitcoin ή το ETH.

Οι πάροχοι Stablecoin πρέπει να διατηρούν ένα απόθεμα περιουσιακών στοιχείων που να υποστηρίζει την έκδοση των νομισμάτων. 

Οι πάροχοι υπηρεσιών Crypto asset,  ανταλλακτήρια, πλατφόρμες συναλλαγών, πορτοφόλια με υπηρεσίες θεματοφυλακής, αλλά και εταιρείες που προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να αποκαλύπτουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές τους.

Σύμφωνα με τη MiCA, οι πάροχοι περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων χρειάζεται μόνο να εγγραφούν σε ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ για να έχουν πρόσβαση σε αγορές σε όλες τις χώρες της ΕΕ 27.

Ο κανονισμός MiCA δεν καλύπτει NFTs ή εφαρμογές της αποκεντρωμένη οικονομίας. Ωστόσο, οι νομοθέτες της ΕΕ εργάζονται ήδη για νέες αναθεωρήσεις του κανονισμού.