Η Βρετανία θα μπορούσε να εισαγάγει κανονιστικό πλαίσιο με στόχο τη ρύθμιση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δήλωσε κορυφαίος νομοθέτης στο CNBC.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε τον Φεβρουάριο σχέδια για τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτο και άνοιξε τις προτάσεις της για διαβούλευση. Η περίοδος διαβούλευσης λήγει στις 30 Απριλίου.
Ο Άντριου Γκρίφιθ, οικονομικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ εντός ενός έτους περίπου.
«Έχουμε τον έλεγχο πίσω από το εγχειρίδιο κανόνων μας, κάτι που δεν είχε το Ηνωμένο Βασίλειο για δεκαετίες», δήλωσε ο Griffith στο CNBC, αναφερόμενος στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με ευέλικτο και αναλογικό τρόπο. Και είμαι σίγουρα πρόθυμος να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία».
Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, με τις ρυθμιστικές αρχές τους να εντείνουν τα μέτρα επιβολής κατά των εταιρειών.
Η Βρετανία, ωστόσο, θέλει να τοποθετηθεί ως τόπος για να έρθουν επιχειρήσεις κρυπτογράφησης. Πέρυσι, ο Ρίσι Σουνάκ, τότε υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και νυν πρωθυπουργός, δήλωσε ότι φιλοδοξία του είναι να καταστήσει τη Βρετανία «παγκόσμιο κόμβο για την τεχνολογία κρυπτονομισμάτων».
Ο νομοθέτης επεσήμανε το νομοσχέδιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και αγορές, το οποίο επί του παρόντος επεξεργάζεται το δρόμο του μέσω του Κοινοβουλίου, ως παράδειγμα όπου η επερχόμενη νομοθεσία περιλαμβάνει ήδη ορισμένες διατάξεις σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, αποσκοπεί στο να εντάξει τα σταθερά νομίσματα που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία στη ρυθμιστική βάση.
Τα stablecoins είναι ένα είδος κρυπτονομίσματος που έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, όπως το δολάριο ΗΠΑ. Συχνά υποστηρίζονται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα ή νομίσματα fiat.
Η τεχνολογία κατανεμημένου λογιστικού βιβλίου, που μερικές φορές αποκαλείται blockchain, αναφέρεται σε πολλαπλά αρχεία συναλλαγών που δεν ανήκουν σε μία μόνο οντότητα. Μπορούν να μοιράζονται και να ενημερώνονται ταυτόχρονα για να διασφαλίζεται η ακρίβεια για όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε μια συναλλαγή.