Η εικόνα που περνάει ο υπουργός των Οικονομικών σας, κύριε Πρόεδρε, είναι συγκεκριμένη: Οι κακές τράπεζες και ο φιλεύσπλαχνος υπουργός. Αφήσαμε τα μπινελικώματα και είμαστε πλέον σε άλλη διάσταση.
Ο εξωδικαστικός έχει πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα κακά τα funds που θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου. Να πάρουν τα ντουβάρια και τι να τα κάνουν; Το πρόβλημα είναι ότι ο εξωδικαστικός εμφανίζει στα πρώτα του βήματα προβλήματα, καθώς η πλειοψηφία εκείνων που τον αποδέχεται δεν μπορεί στη συνέχεια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Με άλλα λόγια, ο εξωδικαστικός βγάζει στην επιφάνεια μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Τι φταίει; Ο δανειολήπτης είχε αποφασίσει προ εξωδικαστικού να πληρώνει το δάνειο του σπιτιού και άφηνε άλλες οφειλές απλήρωτες. Με τον εξωδικαστικό να βάζει όλες τις οφειλές σε ένα καλάθι, ο δανειολήπτης δεν έχει τη δυνατότητα της επιλογής και «κοκκινίζει» το σύνολο των οφειλών του.
Και ποια ήταν η λύση σε αυτό; Ένα νέο «κατηγορώ» του υπουργού της Οικονομίας σε βάρος των τραπεζών και των funds, όπως φάνηκε από τις χτεσινές διαρροές για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό. Χωρίς κανείς να αναζητά σε αυτό τον κόσμο τους διαβόλους και τους αγγέλους, το μόνο βέβαιο είναι ότι η σταυροφορίες δεν είχαν πάντα αίσιο τέλος…
Τι πρέπει να γίνει; Καταρχήν, να σταματήσει αυτός ο λαϊκισμός σε βάρος του τραπεζικού συστήματος. Το επόμενο είναι να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τις τράπεζες και άλλους φορείς που γνωρίζουν το πρόβλημα. Χωρίς … μπινελικώματα, χωρίς προκαταλήψεις. Η χώρα δεν αντέχει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Ο φιλελεύθερο