Το προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα του Σύριζα είναι βαθιά προβληματικό. Οι επανακρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας, έχουν ένα σαφή αντιεπενδυτικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα, η εξαγγελθείσα απεμπλοκή από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, η μη ανανέωση αδειών έρευνας / εκμετάλλευσης και η μη παραχώρηση νέων περιοχών, υπονομεύουν τη θέση της χώρας ως μέρους του στρατηγικού ενεργειακού πυρήνα της ΝΑ Μεσογείου.
Στο άρθρο με τίτλο «Και η HelleniQ Energy στο στόχαστρο του Σύριζα», είχαμε αναφερθεί στις επιπτώσεις, που θα έχει αυτή η πολιτική στον ενεργειακό όμιλο των πρώην ΕΛΠΕ (νυν HelleniQ Energy) και στις επιχειρηματικές συμμαχίες που έχει συνάψει στα πλαίσια της αξιοποίησης των ορυκτών υδρογονανθράκων.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία και τις κοινοπραξίες που έχει συνάψει. Αφορά κυρίως στη στάση και τη θέση της Ελλάδας στον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, θέτει σε αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις, συμφωνίες και τις παραχωρήσεις που έχουν υπογραφεί και που αφορούν στις άδειες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Διότι μέσω αυτών των συμφωνιών, έχουν γίνει επενδύσεις, έχουν δομηθεί επιχειρηματικά σχέδια, έχουν δημιουργηθεί θέσεις απασχόλησης, έχουν αντληθεί κεφάλαια, έχουν χορηγηθεί δάνεια και έχει κινηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα από παράλληλες δραστηριότητες.
Για παράδειγμα, στον Πρίνο, η Energean Oil & Gas, προχωρά στην εγκατάσταση της νέας πλατφόρμας στο κοίτασμα «Έψιλον» με την έναρξη της παραγωγής πετρελαίου να τοποθετείται μέσα στο 2024. Η νέα εξέδρα με την ονομασία «Λάμδα» είναι η πρώτη πλατφόρμα που έρχεται στην Ελλάδα μετά το 1977. Για την εγκατάσταση της, έχουν ήδη προηγηθεί έρευνες βυθού και η εγκατάσταση των μηχανισμών που απαιτούνται.
Υπολογίζεται ότι στο κοίτασμα «Έψιλον» υπάρχουν προς αξιοποίηση 23 εκατ. βαρέλια, των οποίων την αποκλειστική διάθεση έχει αναλάβει η ΒΡ μετά από συμφωνία με την Energean. Το κοίτασμα Έψιλον είναι το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας, μετά τα κοιτάσματα Πρίνου, Πρίνος (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996). Από το 1981 μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί 130 εκατ. βαρέλια από τα κοιτάσματα του κόλπου της Καβάλας.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γεώτρηση αποτελεί μέρος μιας συνολικής επένδυσης ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέρος της οποίας χρηματοδοτείται μέσω δανείου ύψους 90,5 εκατ. ευρώ από την Παρευξήνεια Τράπεζα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και μέσω ενός ομολογιακού δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2021.
Παράλληλα, ετοιμάζεται μια ερευνητική γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο της περιοχής των Ιωαννίνων και πάλι από την Energean, η οποία αναμένει την τελική περιβαλλοντική άδεια. Και εδώ αναφερόμαστε στην πιο προχωρημένη παραχώρηση.
Την ίδια στιγμή στην περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της κατασκευής μιας γεωλογικής αποθήκης, όπου το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα, θα δεσμεύεται, θα μεταφέρεται είτε με χρήση αγωγού, είτε με πλοίο στην αποθήκη, όπου και θα αποθηκεύεται μόνιμα.
Σκοπός είναι σε βάθος χρόνου αυτό να κρυσταλλώνεται και να διατηρείται για πάντα στο υπέδαφος. Ο σχεδιασμός γίνεται σε συνεργασία με τις αμερικανικές εταιρείες Halliburton και Wood. H επένδυση αυτή εκτιμάται πως μπορεί να αγγίξει και το $1 δισ. και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάλογο project για την απανθρακοποίηση του τερματικού σταθμού Idku LNG που βρίσκεται 50 χλμ ανατολικά της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, προωθεί η Energean σε συνεργασία με την Shell.
Από τα προαναφερθέντα συμπεραίνουμε με σχετική ευκολία χωρίς να είμαστε ειδικοί στην ενέργεια, πως η συμμετοχή της χώρας μας στο ενεργειακό παζλ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ο ρόλος που μπορεί να παίξει στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης είναι κομβικής σημασίας. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής αυτού του τοπίου από την ιδεοληπτική και εμμονική ηγεσία του Σύριζα, θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν τον ενεργειακό πυρήνα στον οποίο συμμετέχουν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και όχι μόνο. Και αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και τις λεπτές γεωστρατηγικές ισορροπίες που διαμορφώνονται.
Η «ενέργεια» είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και είναι άρρηκτα διασυνδεδεμένη με τη θέση που λαμβάνει η χώρα μας στον αναδυόμενο αυριανό κόσμο και τις περιφερειακές συμμαχίες και συνεργασίες που διαμορφώνονται. Και είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια ανεύθυνων μαθητευόμενων μάγων.