Κάπου έχουμε μπερδέψει τα πράγματα. Και ως ένα σημείο, αυτό είναι δικαιολογημένο. Διότι η έννοια των διπλών εκλογών που όλοι έχουμε στο μυαλό μας, αδυνατίζει την σημασία των πρώτων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής και μεταθέτει την «ευθύνη» των ψηφοφόρων στις δεύτερες εκλογές.
Στη σκέψη των περισσοτέρων κυριαρχεί η αίσθηση πως αφού μέσα από τις πρώτες εκλογές είναι απίθανο να αναδειχθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, έχουμε την πολυτέλεια να «στείλουμε μήνυμα» αντί για ψήφο.
Ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, ένα μήνυμα αμφισβήτησης, ένα μήνυμα αντίθεσης ή ακόμα και ένα μήνυμα προειδοποίησης. Όμως η επιλογή αποστολής μηνύματος και όχι ψήφου, πιθανότατα θα οδηγήσει σε επικίνδυνους πειραματισμούς, σε ασταθείς ισορροπίες και γιατί όχι σε μια πολιτική τερατογένεση χειρότερη ακόμα από τη σύμπραξη Σύριζα - Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Μα καλά στις κάλπες βρίσκουν να διαμαρτυρηθούν κάποιοι; Ναι. Και φαίνεται λογικό. Διότι όσοι αισθάνονται την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν, να αμφισβητήσουν και να προειδοποιήσουν, προέρχονται από τους ψηφοφόρους που το 2019 είχαν ψηφίσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή είναι πολίτες που παρ’ όλο που υποστήριξαν την κυβέρνηση έχουν σημεία στα οποία έχουν διαφωνήσει, σημεία στα οποία έχουν διαψευστεί οι προσδοκίες τους και σημεία που ίσως να τους έχουν θίξει. Και φυσικά δεν είναι πολίτες που με την πρώτη ευκαιρία έβγαιναν στους δρόμους, έκαναν διαδηλώσεις, συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις και εκδήλωναν τις αντιδράσεις τους. Οπότε σκέφτονται να αντιδράσουν στις εκλογές.
Είναι πολίτες που στήριξαν την κυβέρνηση στα δύσκολα. Στη μάχη κατά της υβριδικής Τουρκικής επίθεσης στον Έβρο. Στη μάχη κατά της πανδημίας, ακολουθώντας με ευλάβεια τις οδηγίες της πολιτείας. Στη μάχη που έδωσε και δίνει η κυβέρνηση στο πλευρό της Ευρώπης και της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσική θηριωδία. Στη μάχη απέναντι στην προπαγάνδα των fake news και στην αντιπολιτευτική τοξικότητα.
Αυτοί οι πολίτες που στήριξαν λοιπόν την κυβέρνηση στα δύσκολα, σκέφτονται τώρα να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή που όσοι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση στον τομέα της αντιμετώπισης των γεγονότων στον Έβρο, της διαχείρισης της πανδημίας και της κουφοντινιάδας, που εναντιώθηκαν στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε κάθε βήμα προς τα εμπρός, έρχονται τώρα με τη λογική του «θα λογαριαστούμε μετά», να ανατρέψουν όλα όσα έχουν επιτευχθεί.
Όταν λοιπόν οι οπαδοί του «θα λογαριαστούμε μετά» και της νοοτροπίας «ή εμείς ή εσείς», ετοιμάζονται και με την ψήφο τους - αφού απέτυχαν με όλα τα άλλα μέσα που είχαν χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα – να ανατρέψουν τις ζωές μας, είναι θλιβερό και επιπόλαιο αρκετοί πολίτες να σκέφτονται να «στείλουν μηνύματα».
Όταν κρίνεται το μέλλον μας, ρίχνουμε ψήφους. Δεν στέλνουμε μηνύματα. Και αν θέλουμε τόσο πολύ να στείλουμε ένα μήνυμα, ας στείλουμε ένα SMS από το κινητό μας σε ένα κοντινό μας πρόσωπο που θα κατανοήσει τις ενστάσεις μας και τις ανησυχίες μας.