Η ανοδική διάσπαση των 1.000 μονάδων του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν για πολλά χρόνια ένα μακρινό όνειρο. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από οκτώ χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον φετινό Ιανουάριο για να πάρουμε αυτή την χαρά.
Η πρώτη διάσπασή του έγινε στις 24 Ιανουαρίου και δύο ημέρες μετά είχαμε και το πρώτο κλείσιμο του Γ.Δ. πάνω από αυτό το επίπεδο. Από εκείνη την ημέρα μέχρι και την χθεσινή συνεδρίαση, ο Γ.Δ. έχει καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από τις 1.000 στο καθημερινό του κλείσιμο, φθάνοντας μάλιστα την πρώτη μέρα του Μαρτίου μέχρι τις 1.140,96 μονάδες. Χθες όμως ήταν η πρώτη φορά από την 26η Ιανουαρίου που κατέγραψε τιμές κάτω από αυτό το όριο. Έστω και για λίγα λεπτά στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γ.Δ. έγινε και πάλι τριψήφιος.
Τους λόγους για τους οποίους είχαμε αυτή την πολύ σημαντική υποχώρηση τους ξέρουμε λίγο πολύ. Από εσωτερικής απόψεως είχαμε το γεγονός πως πολλές μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχαν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο σε διάστημα μερικών μόνο μηνών και την διάψευση των εκτιμήσεων των επενδυτών για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών με την παράλληλη επιστροφή του πολιτικού ρίσκου.
Από εξωτερικής απόψεως μας επηρέασε η μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των αυξήσεων στα επιτόκια αναφοράς και φυσικά η απότομη χειροτέρευση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος εξαιτίας των προβλημάτων των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και των περιπετειών της Credit Suisse.
Τι θα γίνει άραγε από εδώ και πέρα; Μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα πως η χθεσινή άνοδος του Γ.Δ. κατά 3% από τα χαμηλά της ημέρας και το κλείσιμό του στις 1.027,47 μονάδες είναι τα σημάδια της ολοκλήρωσης της διόρθωσης της μεγάλης ανοδικής κίνησης που έκαναν οι μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου; Η λογική απάντηση είναι όχι. Μπορούμε να υποθέσουμε πως η επιστροφή, έστω και λίγο, του Γενικού Δείκτη σε τριψήφια τιμή σημαίνει πως αρχίζει η διαδικασία ολοκλήρωσης της διόρθωσης, αλλά αυτή την στιγμή φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξο να θεωρήσουμε πως αυτή έχει ήδη τελειώσει. Όχι πως αυτό αποκλείεται, μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που, για κάποιο λόγο που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να τον δούμε, οι διεθνείς αγορές ξεχάσουν τους προβληματισμούς τους για τα επιτόκια και την υγεία του τραπεζικού συστήματος και κινηθούν δυναμικά προς τα πάνω.
Αν αυτό συμβεί, προφανώς θα ακολουθήσουμε και εμείς. Όσο δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο όμως, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε τον Γενικό Δείκτη να αναζητήσει ένα νέο σημείο ισορροπίας μετά και την απότομη διακοπή μίας έντονα ανοδικής πορείας που κράτησε για πέντε μήνες και την γρήγορη πτώση του από τις 1.140 μονάδες. Είναι φανερό πως έχει χαθεί η ανοδική ορμή που υπήρχε, ενώ έχουν αλλάξει και κάποια από τα βασικά δεδομένα της χρηματιστηριακής μας αγοράς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Πέρα από την ανατροπή της βεβαιότητας πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνονταν σχετικά σύντομα με αποτέλεσμα φιλικό προς το χρηματιστήριο, είναι βέβαιο πως η αναταραχή των τελευταίων δέκα ημερών που ξεκίνησε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και τις περιφερειακές τράπεζες της χώρας και ταξίδεψε στην Ευρώπη χτυπώντας καίρια την Credit Suisse έχει κάνει την επενδυτική κοινότητα πολύ πιο επιφυλακτική.
Η επιφυλακτικότητα συνδέεται με την εκτίμηση πολλών επενδυτών και αναλυτών πως το μούδιασμα των χρηματιστηριακών αγορών θα περάσει και στην οικονομία, με τις τράπεζες να γίνονται πιο επιφυλακτικές στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη να βρίσκει μπροστά της εμπόδια. Αυτό διαβάζει κανείς αυτές τις μέρες στον διεθνή οικονομικό Τύπο και είναι προφανές πως επηρεάζει και τις διαθέσεις των διεθνών επενδυτών και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τους επόμενους λίγους μήνες θα εξαρτηθεί λοιπόν από δύο κυρίως παράγοντες. Από την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην χώρα μας καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές και μέχρι να ολοκληρωθεί η – πιθανότατη – διαδικασία των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και από την ανταπόκριση των διεθνών χρηματιστηρίων στις προσπάθειες των εποπτικών και πολιτικών αρχών για την γρήγορη επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών στο τραπεζικό σύστημα και την αποφυγή μίας μεγαλύτερης αναταραχής με επίκεντρο τις τράπεζες.
Επειδή μας φαίνεται σχετικά δύσκολο να έχουμε άμεσα και στα δύο αυτά μέτωπα τις εξελίξεις που θα ήθελαν οι επενδυτές, θεωρούμε πως για ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα κινηθεί χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση. Θα επηρεάζεται από την διάθεση των διεθνών χρηματιστηρίων, από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις (δημοσκοπήσεις, ορισμός του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών) και βέβαια από τα νέα των εισηγμένων επιχειρήσεων. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή την στιγμή, υποθέτουμε πως η χθεσινή επίσκεψη του Γ.Δ. κάτω από τις 1.000 μονάδες δεν θα είναι η τελευταία.
Στις επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι πολύ πιθανόν να δούμε τον Γενικό Δείκτη να κινείται και πάνω και κάτω από αυτό το (κυρίως) ψυχολογικό όριο. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πιστεύουμε πως στις ανοδικές συνεδριάσεις θα βρίσκουν ευκαιρία αρκετοί επενδυτές να μειώσουν λίγο τις θέσεις τους, ειδικά αν είναι κερδοφόρες. Αντίστοιχα, στις πτωτικές θα βλέπουμε μία ενίσχυση θέσεων, ειδικά αν ο Γενικός Δείκτης όντως κατεβεί και πάλι κάτω από τις 1.000 μονάδες. Είναι αρκετά πιθανόν να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι όταν ο Γενικός Δείκτης θα κινείται προς τις 1.050 μονάδες ή παραπάνω και τους αγοραστές να επικρατούν σε μέρες σαν την χθεσινή όταν θα υποχωρεί κάτω από τις 1.000 μονάδες.
Με όσα ξέρουμε αυτή την στιγμή, πιστεύουμε πως σε αυτή την «μάχη» γύρω από τις 1.000 μονάδες τελικά θα επικρατήσουν οι αγοραστές, φυσικά με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουμε κάποια σοβαρή διεθνή κρίση. Αυτή την άποψη θα την επανεξετάσουμε μόνο αν ο Γενικός Δείκτης δείξει τάσεις υποχώρησης κάτω από τις 970 με 965 μονάδες. Στην ουσία, η μάχη γύρω από τις 1.000 μονάδες σηματοδοτεί την αναμέτρηση των θετικών μακροπρόθεσμων προοπτικών του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις βραχυπρόθεσμες τάσεις εντός και εκτός συνόρων. Για προφανείς λόγους, η ψήφος μας πάει στους αγοραστές.