Πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις στην ενέργεια σε deals εξαγοράς
Εισηγμένες

Πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις στην ενέργεια σε deals εξαγοράς

Οι συναλλαγές πάντοτε μας δίνουν μια αίσθηση της αξίας των παγίων ή των εταιριών για τη δεδομένη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται. Ειδικά αν αφορούν υψηλά ποσοστά άνω του 30%, προσδιορίζουν τιμήματα τα οποία μπορούν να έχουν προβολή σε αντίστοιχες περιπτώσεις βοηθώντας στην κατανόηση μιας αξίας που βρίσκεται σε φάση ρευστοποίησης. 

Η τελευταία συναλλαγή που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η πώληση της Enel Greece στη Macquarie. Το ποσοστό το οποίο θα πουληθεί εκτιμάται ότι θα είναι 50% και σύμφωνα με την εικόνα που ίσχυε ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 ο αγοραστής θα αποκτήσει 63 μονάδες εγκατεστημένων έργων συνολικής ισχύος 551,2MW, εκ των οποίων 368,2MW αιολικών πάρκων (18), 163,7MW φωτοβολταικών (29) και 19,3MW υδροηλεκτρικών (5), ενώ σε άδειες σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης υπάρχει δυνητικό δυναμικό από 5 - 6 GW.

Η αποεπένδυση από την Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της κεντρικής απόφασης της μητρικής Enel για μείωση του δανεισμού της και την εξασφάλιση ρευστότητας 21 δισ. ευρώ και της εστίασης σε έξι βασικές αγορές. Ως τώρα έχει η στρατηγική κίνηση έχει υλοποιηθεί με την πώληση μονάδων στην Αυστραλία, το Περού και τη Ρουμανία (με αγοραστή τη «δική» μας ΔΕΗ) και την Ελλάδα.

Η απόκτηση του 50% εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε τίμημα μεταξύ 500 - 600 εκατ. ευρώ. To 2021 οι εγκατεστημένες μονάδες έφεραν τζίρο 71,5 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 32,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,251 εκατ. ευρώ επηρεασμένα ωστόσο από ιδιαίτερα υψηλό φορολογικό συντελεστή (77%). Τέλος, ο καθαρός δανεισμός της εταιρίας στο τέλος του 2021 ήταν 129 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα νούμερα του ισολογισμού του 2021 δεν είναι αντιπροσωπευτικά καθώς ένα μεγάλο μέρος της δυναμικότητας στα αιολικά προστέθηκε μετά το μέσον της χρήσης. Θεωρώντας λοιπόν ότι το τίμημα της εξαγοράς για το 100% μεταξύ 1,0 και 1,2 δισ. ευρώ προκύπτει ότι η αξία ανά MW 1,8 εκατ. ευρώ - 2,17 εκατ. ευρώ. 

Τα μεγέθη είναι πολύ κοντά σε αυτά που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη συναλλαγή της Άνεμος. Το 1 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική επιχειρηματική αξία της εταιρίας αφορούσαν εγκατεστημένη δυναμικότητα 493,35 ΜW. Εν προκειμένω η συναλλαγή για το 75% της εταιρίας αφορούσε σχέση λειτουργικών κερδών και επιχειρηματικής αξίας 10,5 φορές. Σε μικρότερης κλίμακας συναλλαγές τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν αποκτήσει τον Φεβρουάριο του 2022  αιολικά πάρκα 55,2 MW με τίμημα 90 εκατ. ευρώ για το 100% χωρίς να υπολογίζεται το εταιρικό χρέος στη συναλλαγή. 

Πορευόμαστε επομένως με δυνητική αξία ανά MW κοντά στα 2 εκατ. ευρώ, ειδικά αν στο μείγμα του δυναμικού υπάρχει υψηλό ποσοστό από αιολικά. Επιπλέον, η σχέση των 10 φορών επιχειρηματικής αξίας προς λειτουργικά κέρδη δείχνει να εδραιώνεται σαν σημείο αφετηρίας για τις συναλλαγές στις ΑΠΕ. Ας το κρατήσουμε αυτό καθώς, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, μπορεί να χρειαστεί να ανατρέξουμε σε αυτούς τους δείκτες.