Ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη

Για τους παλαιότερους της Αγοράς που έζησαν τις δόξες του 1999 και του 2007 οι 1.250 μονάδες που εσχάτως έφθασε το ΧΑ να μην δημιουργούν τα ανάλογα ρίγη συγκίνησης καθώς απέχουν κάποιες χιλιάδες μονάδες από τα ιστορικά υψηλά της αγοράς. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. 

Με τη χθεσινή άνοδο ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 85 δισ. ευρώ και πλέον σε όρους αποτιμήσεων η αγορά βρίσκεται σε επίπεδα Οκτωβρίου 2008. Αν και οι αποτιμήσεις σπάνια συμφωνούν σε αντίστοιχα επίπεδα Γενικού Δείκτη η διαφορά από την προ δεκαπενταετίας τιμή του Γενικού Δείκτη εμφανίζει πλέον σοβαρές αποκλίσεις.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2008 όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών είδε για τελευταία φορά τα 85 δισ. ευρώ ο δείκτης έγραφε στο κλείσιμο εκείνης της συνεδρίασης 2.255 μονάδες, περίπου 1000 μονάδες υψηλότερα από όσο διαπραγματεύεται σήμερα. Το ποσοστό απόκλισης δεν είναι αμελητέο αφού μιλάμε για μια διαφορά σχεδόν 80%. 

Όλα αυτά έχουν συμβεί για πολλούς λόγους που αφορούν τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, την εφαρμογή του πλαφόν του 10% στη στάθμιση των κεφαλαιοποιήσεων, αλλά κυρίως στις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που ενώ μηδένισαν ως συμμετοχή τους στο μεγάλο δείκτη της αγοράς, αυτό δεν εκφράστηκε με ανάλογο τρόπο στις μονάδες του Γενικού Δείκτη. Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά αν απομονώσουμε τη συμμετοχή των τραπεζών από τον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη και υποθέσουμε έναν υπολογισμό χωρίς σταθμίσεις. 

Η ψαλίδα ανοίγει το 2012 και αποκτά τη μέγιστη απόκλιση τον Νοέμβριο του 2018 την οποία και κρατάει μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι μια ομάδα σημαντικών δεικτοβαρών μετοχών διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά υψηλά (Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου) επιτείνει αυτές τις αποκλίσεις στους υπολογισμούς. Οι εμποροβιομηχανικές μετοχές διαπραγματεύονται κοντά στις 3.100 μονάδες και οι 1.255 μονάδες που φαίνονται στο ταμπλό είναι το τίμημα των δύο μηδενισμών

Σε ποιο επίπεδο τιμών διαπραγματεύονται οι εμποροβιομηχανικές μετοχές

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

 

Θα πει κάποιος «Μα καλά, από τότε εξαφανίστηκε μια Lehman Brothers οι 1000 μονάδες διαφορά σε μια περιφερειακή αγορά είναι το πρόβλημα;». Σύμφωνοι. Ωστόσο, καλό θα ήταν να έχουμε μια τάξη μεγέθους όταν μιλάμε για δυνητικά περιθώρια ανόδου ή για επίπεδα διαπραγμάτευσης ρεκόρ. Τουλάχιστον με την προβολή των κεφαλαιοποιήσεων που έχουμε σήμερα το νέο ρεκόρ ενδεχομένως να έρθει πολύ νωρίτερα από τις 3.000 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Ένα ρεκόρ το οποίο ο Γενικός Δείκτης δεν έκανε στη δεκαετία που οι ξένες αγορές έκαναν πάρτι και που ετεροχρονισμένα μπορεί να έρθει στα επόμενα χρόνια αν δεν έχουμε δυσάρεστα νέα από το εξωτερικό. Ακόμα και έτσι όμως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.