Καθαρά ανοδική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η σημερινή συνεδρίαση, μιας και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η μεταστροφή του Λονδίνου στην φορολογική πολιτική, είναι η αφορμή, που ενεργοποιεί τους «long» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κίνηση την οποία σπεύδει να εκμεταλλευτεί και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μία συγκυρία που το βελτιωμένο κλίμα στην Νέα Υόρκη διευκολύνει έτι περαιτέρω τους αγοραστές.
Σαφώς βελτιωμένες και οι συναλλαγές, μένει να φανεί αν αυτό σημαίνει κινητοποίηση νέων κωδικών, ή κάποια χαρτοφυλάκια σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την βελτίωση του κλίματος και να μειώσουν θέσεις σε σχετικά καλύτερες τιμές.
Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και το συνεχιζόμενο «rotation», που ήθελε τις τραπεζικές μετοχές να αναλάβουν τον ρόλο “ταγού”, στην προσπάθεια για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, σε αντίθεση με χθες, που “οδήγησαν την κούρσα” τα μη τραπεζικά blue chips.
Σημαντικές αλλαγές προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό 2022 - 2027 που ανακοίνωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει πως προτίθεται να προβεί σε αξιολόγηση ως προς τη συμμόρφωση, ή μη, από τους συμμετέχοντες της αγοράς, σε σχέση με πρωτοβουλίες (ενημερώσεις/συστάσεις) που αναλήφθηκαν για θέματα όπως ο κατάλογος υπόχρεων προσώπων, οι γνωστοποιήσεις συναλλαγών υπόχρεων προσώπων και η ορθή τήρηση και κατάρτιση των καταλόγων κατόχων προνομιακών πληροφοριών.
Πέραν της παρακολούθησης της τήρησης αυτών, θα αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Χ.Α. και για
α) τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας προνομιακών πληροφοριών στον κατάλογο του Χ.Α. με τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών και
β) την ενδεχόμενη τροποποίηση του κανονισμού του Χ.Α. σε σχέση με την δυνατότητα επίδρασης της τιμής μιας μετοχής, με πολύ μικρού όγκου εντολές.
Υπενθυμίζεται την Παρασκευή, που λήγουν και τα παράγωγα Οκτωβρίου, η ετυμηγορία της Standard & Poor's για το ελληνικό αξιόχρεο (ΒΒ+, σταθερή προοπτική).
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την Leon Depolas Sec., «η τρέχουσα δυναμική αποδίδεται περισσότερο σε εξάντληση των πωλητών, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στο ευρύτερο επενδυτικό πλαίσιο. Ωστόσο, πιθανή ανοδική συνέχεια δεν θα αφήσει τον ΓΔΧΑ αμέτοχο, καθώς στην περίπτωσή μας δεν μπορούμε να μιλάμε για υψηλές αποτιμήσεις. Οι 860 μονάδες είναι το πρώτο επίπεδο προσέγγισης, ενώ σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εκτιμούμε ότι θα μπορούσαμε να κινηθούμε και πάνω από τις 900 μονάδες».
Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, σύμφωνα με την οποία, «το στοιχείο που διαφοροποίησε την σημερινή, από την αμέσως προηγούμενη, συνεδρίαση, ήταν η δραστηριοποίηση βραχυπρόθεσμων παικτών στον τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ο τραπεζικός παραμένει κλάδος – κλειδί, για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, κάτι που ενισχύεται από τις φήμες που θέλουν μετοχικές εξελίξεις, λόγω της επικείμενης αποεπένδυσης του ΤΧΣ, κυρίως από το μετοχικό κεφάλαιο Εθνικής και Πειραιώς, όπου και διατηρεί τις μεγαλύτερες θέσεις, σε μία συγκυρία, που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι χαμηλές αποτιμήσεις των συστημικών τραπεζών, μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον ξένων funds».
Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι εκεί αναφέρονται όλες οι φήμες για τα επόμενα deals.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σημείωσε υψηλό ημέρας στις 581,64 (+2,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 581,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,62%.
Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 8,88%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 851,87 μονάδες (+1,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 851,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1%.
Ο τζίρος στα 67 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+2,49%), ΕΥΡΩΒ (+3,01%), ΠΕΙΡ (+4,52%), ΔΕΗ (+3,46%), ΜΟΗ (+2,26%) και ΣΑΡ (+2,22% και οι απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,54%) και ΕΕΕ (-1,14%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΦΡΛΚ (+6,20%), ΡΕΒΟΙΛ (+5,17%), ΑΤΤΙΚΑ (+3,37%), ΔΟΜΙΚ (+4,20%) και ΕΛΛ (+2,84%).
Ικανοποιεί η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών και 6 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.