Σήμερα και πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Χ.Α., η Coca Cola (+3,63%) προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2023, χάρη στα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις της διοίκησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, «ο στόχος για την αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (EBIT) του 12μήνου τοποθετείται πλέον στο +9% έως +12% σε σχέση με πέρυσι, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης περί μεταβολής από -3% έως +3%».
Η αντίδραση στο χρηματιστηριακό ταμπλό ήταν άμεση, η μετοχή της Coca Cola HBC κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έδωσε σημαντικές βοήθειες στον γενικό δείκτη, όμως ο τελευταίος δεν μπόρεσε το κλείσιμο υψηλότερα από το όριο των 1.280 μονάδων, που ήθελαν οι αναλυτές, καθώς οι βοήθειες από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν, μάλλον, περιορισμένες.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.273,15 (-0,495) και 1.286,02 μονάδων (+0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1,278,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,09%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 72 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,02%
Ασφαλώς και η νέα υποχώρηση του τζίρου προβληματίζει τους παράγοντες της αγοράς, την ώρα που ξένοι και εγχώριοι οίκοι συνεχίζουν τις θετικές εκθέσεις για Χ.Α. και επιμέρους μετοχές.
Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 8 ευρώ, από τα €4,64 προηγουμένως προχώρησε η Optima Bank, η οποία δίνει πλέον σήμα «buy» από «neutral» υπογραμμίζοντας ότι το πλεονάζον κεφάλαιο της αφήνει χώρο για επιπλέον αμοιβές και άλλες ενέργειες. Παράλληλα, αναβάθμισε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής κατά 55% στο 1 ευρώ το 2023 και κατά 28% στο 1,03 ευρώ το 2024, με βάση τα υψηλότερα του αναμενόμενου καθαρά έσοδα από τόκους.
Παρά το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα και την εικόνα σχετικής κόπωσης – συσσώρευσης στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι «η ένταση των ρευστοποιήσεων στα διορθωτικά διαλείμματα της αγοράς, δεν έχει καμία σχέση με την ένταση αγορών αρκετών μηνών και είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων τασικών αγορών, να υπάρχουν βραχύβιες ανάπαυλες».
Σύμφωνα με τους ίδιους, «η πρώτη στήριξη στον ΓΔ έχει μεταφερθεί στις 1264 και η κύρια στις 1235 μονάδες. Ο στόχος παραμένει στις 1330. Οι κλάδοι που προσελκύουν το ενδιαφέρον παραμένουν η ενέργεια, η πληροφορική, οι τράπεζες και οι κατασκευές».
Προσοχή χρειάζεται και το διεθνές χρηματιστηριακό σκηνικό, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ετοιμάζονται για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κάτι το οποίο υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας και ανησυχεί τις αγορές.
Με τα παραπάνω δεδομένα, παραμένει ζητούμενο το πώς θα κινηθεί το Χ.Α. στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και αν θα επιστρέψουν οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η μεσομακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όμως βραχυπρόθεσμα ίσως οι κινήσεις των επενδυτών γίνουν πιο επιλεκτικές.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., στην ΕΝ.A. PLUS και στον κλάδο «Εμπόριο», οι 11.917.870 (KΟ) μετοχές της εταιρείας «MED ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ ΜΑΓΙΩ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ», με κωδικό ΟΑΣΗΣ «MED» (+5,88%) και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €0,85. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.
Στα «υπόλοιπα» της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από της υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+1,51%), Coca Cola (+3,63%) και ΕΛΧΑ (+1,42%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για Mytilineo (-2,27%), Aegean Airlines (-1,59%), Motor Oil (-2,11%), Cenergy (-1,50%), Ελλάκτωρα (-1,67%), ΕΥΔΑΠ (-2,13%), ΟΠΑΠ (-1,02%) και Σαράντη (-1,83%)
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι Revoil (+5,15%), Q&R (+4,05%), ΦΒΜΕΖΖ (+3,69%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,28%) και ΓΚΜΕΖΖ (+2,88%).