Με μικρές απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street που ωστόσο ήταν ικανές να «στείλουν» τον Nasdaq σε χαμηλά δύο ετών με τον τεχνολογικό κλάδο να πλήττεται περισσότερο από την bear market.
Οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να μετρήσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών.
Ο πληθωρισμός θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο καθώς τα νέα μηνιαία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένονται το πρωί της Πέμπτης.
Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,32% ή 93 μονάδες στις 29.902 μονάδες ενώ οι απώλειες του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq έφτασαν το 1,04% ή 110 μονάδες στις 10.542 μονάδες. O S&P 500 έχασε 0,75% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 3.612 μονάδες.
«Η κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς είναι πτωτική επειδή είτε η οικονομία και τα εταιρικά κέρδη θα επιβραδυνθούν σημαντικά, είτε η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο και να τα διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων και στέλεχος της Independent Advisor Alliance.
«Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά πιστεύουμε ότι είναι συνετό να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για μια ύφεση», πρόσθεσε.
Οι αγορές την περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας με ένα ράλι ανακούφισης που ώθησε τον S&P 500 σε άνοδο περισσότερο από 5% στη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από το 2020.
Τέλος στο ράλι, με μεγάλη πτώση στους δείκτες της Wall έβαλαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, οπου οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες. «Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας παρακολουθούνται στενά από τη Fed, προκειμένου να χαράξει τη νομισματική της πολιτική. Η μείωση της ανεργίας δείχνει πως η οικονομία δεν έχει φρενάρει και πως μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων ίσως είναι μονόδρομος για την Fed» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 263.000 εμφανίζοντας μεν επιβράδυνση από την αύξηση κατά 315.000 του Αυγούστου, αλλά σε γενικές γραμμές κοντά στους ιδιαίτερα ανθεκτικούς ρυθμούς που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 3,7%. «Φαίνεται πως δεν έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση της αγοράς εργασίας με τον στόχο της Fed για μείωση του πληθωρισμού» αναφέρουν αναλυτές.