Τα κέρδη είναι ανθηρά, το ίδιο είναι και τα μερίσματα που θα εισπράξουν φέτος οι μέτοχοι των εισηγμένων εταιριών. Αν και ακόμα ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών δεν έχει συμπληρωθεί (56%) το κύριο μέρος των εταιριών που τιμούν τους μετόχους τους έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα.
Με τα έως τώρα δεδομένα οι εισηγμένες έχουν ξεπεράσει τα 2,48 δισ. ευρώ σε μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου έναντι 2,18 δισ. ευρώ το 2021. Το μέγεθος αυτό θα προσεγγίσει τα 2,52 δισ. ευρώ στην ολοκλήρωση της δημοσίευσης των ισολογισμών. Από αυτά τα 2,19 δισ. ευρώ έρχονται από τις εταιρίες του FTSE-25, οι οποίες έχουν συστηματική παρουσία στη διανομή μερισμάτων.
Η επίδοση αυτή θα ήταν ακόμα υψηλότερη αν οι εμπορικές τράπεζες είχαν συνεισφορά στο σύνολο. Παρόλα αυτά η φετινή χρήση φαίνεται ότι θα είναι χρονιά επιστροφής στα μερίσματα για τον τραπεζικό κλάδο αφού η εικόνα των ισολογισμών και η κερδοφορία μπορούν να υλοποιήσουν την υπόσχεση για διανομή τουλάχιστον του 20 -25% από τα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Μάλιστα η υπόσχεση αυτή θα φανεί στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου: Οι συστημικές τράπεζες θα δεσμευτούν υπό μία έννοια για το δυνητικό μέρισμα που θα μοιράσουν δημοσιεύοντας δύο δείκτες κεφαλαίων. Έναν που θα περιλαμβάνει την δημιουργία νέου κεφαλαίου και τις προσαρμογές από το IFRS-9 και έναν που θα δείχνει τα κεφάλαια μετά την αφαίρεση του δυνητικού μερίσματος στην εξεταζόμενη περίοδο. Η πρακτική αυτή θα υιοθετηθεί ώστε να υπάρχει καλύτερη απεικόνιση της κεφαλαιακής επάρκειας στην πορεία της χρήσης, καθώς και των δυνατοτήτων που θα υπάρχουν για την ανταμοιβή των μετόχων.
Με δεδομένο ότι η φετινή λειτουργική κερδοφορία των τεσσάρων τραπεζών εκτιμάται από το σύνολο της αγοράς ότι θα κινηθεί κοντά στα 2,1 δισ. ευρώ τα συνολικά μερίσματα αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 400 - 550 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το ξεκίνημα της φετινής χρήσης για τις εταιρίες που αποτελούν βασικούς τροφοδότες (Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Διυλιστήρια, Τιτάν, Jumbo, Coca Cola) της ταμειακής ρευστότητας των μετόχων τους φαίνεται ευοίωνο. Επιπλέον μια ομάδα εταιριών που απουσίαζε από τους πίνακες μερισμάτων και ανήκει στον εμποροβιομηχανικό χώρο έχει δηλωμένες προθέσεις ή δυνατότητες για να μοιράσει μέρισμα: ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ είναι οι «χρυσές» εφεδρείες της φετινής χρήσης.
Σε δύο μήνες το μεγαλύτερο μέρος των διανομών μερισμάτων θα έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για αποδόσεις που στα τρέχοντα επίπεδα κινούνται από 4% έως και 9%. Η προοπτική επανάληψης σε ένα χρόνο ανάλογων επιδόσεων είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η ελληνική αγορά διατηρεί την επαφή με τα υψηλά της και οι μετοχές παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στις έξωθεν πιέσεις.