Για άλλη μία εβδομάδα, οι κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν περιορισμένου εύρους, χωρίς να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις. Παρά το γεγονός πως υπήρχε μία γενικά θετική διάθεση, αυτή δεν μπόρεσε να μετατραπεί σε μία πιο δυνατή άνοδο με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου συναλλαγών.
Στο κλείσιμο της Παρασκευής, ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 1.111,24 μονάδες, αυξημένος κατά 2,4% από την προηγούμενη εβδομάδα. Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να πει πως η επίδοση αυτή είναι πολύ καλή αφού ο αντίστοιχος δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου, ο DAX 40, σημείωσε σχεδόν ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,4% περίπου, ενώ ο σημαντικότερος παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης, ο αμερικανικός S&P 500 έπεσε μέσα στην εβδομάδα κατά 0,80%. Σωστή παρατήρηση, όμως στην δική μας αγορά δόθηκαν μερικές καλές αφορμές για να δούμε μία πιο ισχυρή ανοδική κίνηση αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.
Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την πορεία του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζα Goldman Sachs, η οποίοι σχεδόν ταυτόχρονα αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις της για την πορεία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Κάτι αντίστοιχο έκαναν για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και οι αναλυτές της γερμανικής Deutsche Bank, αλλά και οι «δικοί μας» της Eurobank Equities. Στον τομέα των αναλύσεων, είχαμε επίσης τη σημαντική αύξηση της τιμής στόχου για την μετοχή της Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) από τους αναλυτές της Axia και την έναρξη κάλυψης της Cenergy Holdings (CENER) από τους αναλυτές της Pantelakis Securities με τιμή στόχου σημαντικά ανώτερη της τωρινής.
Εκτός από τις θετικές αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και την ανακοίνωση των οικονομικών επιδόσεων του πρώτου τριμήνου για μερικές μεγάλες εταιρείες.
Από αυτές τις ανακοινώσεις ξεχώρισαν αυτή της Mytilineos που ξεπέρασε με άνεση τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών και επιβεβαίωσε τις πολύ θετικές προοπτικές για την συνέχεια του έτους και αυτή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ) που δημοσίευσε και αυτή πολύ θετικά αποτελέσματα και ικανοποίησε με τις εκτιμήσεις της για τη συνέχεια.
Παρόλα αυτά όμως, οι μετοχές δεν αντέδρασαν όπως έχουν κάνει άλλες φορές σε παρόμοιες περιπτώσεις. Η μόνη μετοχή από τις μεγάλες που έδειξε μία καθαρά ανοδική συμπεριφορά, καταγράφοντας συνεχώς νέα υψηλά για τις τελευταίες 52 εβδομάδες, ήταν αυτή της Coca Cola Hellenic Bottling (ΕΕΕ).
Γιατί άραγε ξεχώρισε η συγκεκριμένη μετοχή; Κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτό οφείλεται στα καλά οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε την Τετάρτη που μας πέρασε. Αυτό θα αποτελούσε ικανοποιητική εξήγηση αν δεν είχαμε τα παραδείγματα των άλλων επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν θετικά νέα αλλά δεν είδαν τις μετοχές τους να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.
Μία άλλη εξήγηση όμως είναι μάλλον πιο ικανοποιητική. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν ελάχιστη σχέση με την Ελλάδα, οπότε οι επενδυτές δεν βλέπουν λόγο να την συνδέσουν με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Καθώς έχουν μείνει μόνο δύο εβδομάδες μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών, είναι απόλυτα λογικό να βλέπουμε τους επενδυτές να τηρούν μία επιφυλακτική στάση και να προτιμούν να μην αναλάβουν μεγάλους κινδύνους προχωρώντας σε σημαντικές αγορές μετοχών.
Ταυτόχρονα, βλέπουμε πως μεγάλη διάθεση δεν υπάρχει ούτε για πωλήσεις μετοχών. Έτσι εξηγούνται οι μικρές διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών τις τελευταίες μέρες, όπως και η μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Οι επενδυτές γνωρίζουν πως αυτή την στιγμή υπάρχει στην αγορά μας ένα πολιτικό ρίσκο αλλά δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν πόσο μεγάλο είναι αυτό. Σε αυτό παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις που παίρνουμε από τις καθημερινές δημοσκοπήσεις.
Από αυτές φαίνεται μία σταδιακή μικρή βελτίωση των επιδόσεων του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς όμως να υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα για την πραγματοποίηση του πλέον επιθυμητού, για την πλειοψηφία των επενδυτών, σεναρίου, δηλαδή της επανεκλογής της απερχόμενης κυβέρνησης με αυτοδύναμη πλειοψηφία. Πολύ δύσκολη φαίνεται και η πραγματοποίηση του δεύτερου στην προτίμηση των επενδυτών ενδεχομένου, αυτού του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη μεριά, η σχετική βελτίωση των δημοσκοπικών επιδόσεων του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να απομακρύνει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν μηδενικές πιθανότητες, κάποια ενδεχόμενα που απεύχονται οι επενδυτές.
Βλέπουμε λοιπόν πως οι επενδυτές από την μία μεριά δεν μπορούν να ελπίζουν βάσιμα πως από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα από τα επιθυμητά (ή ανεκτά) ενδεχόμενα αλλά από την άλλη ίσως νοιώθουν πως μειώνονται οι πιθανότητες πραγματοποίησης κάποιου ανεπιθύμητου ενδεχομένου.
Προφανώς, επειδή μιλάμε για δημοσκοπήσεις θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί πολλές φορές δεν έχουν καταφέρει να προβλέψουν με επιτυχία τις προτιμήσεις των εκλογέων. Σε αυτή την περίπτωση όμως, μπορεί οι επενδυτές να μην προβληματίζονται τόσο πολύ από την πιθανή αστοχία των ευρημάτων των ερευνών των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αφού ελάχιστοι πολίτες πιστεύουν πως οι εκλογές του Μαΐου θα καταφέρουν να εκλέξουν κυβέρνηση.
Οι πολίτες και οι αγορές θεωρούν βέβαιο πως στις αρχές του Ιουλίου θα διεξαχθεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, πιο φιλικό προς το κόμμα που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.
Προσπαθώντας λοιπόν να ερμηνεύσουμε την στάση των επενδυτών, θα μπορούσαμε να πούμε πως γνωρίζουν πολύ καλά πως οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι πιθανόν να κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά προτιμούν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με αυτούς αφού μάθουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
«Ποντάροντας» στο ότι οι πιθανότητες να έρθει ένα εκλογικό αποτέλεσμα από αυτά που απεύχονται είναι πραγματικά μικρές, πιστεύουν πως είναι πιο λογικό να πάρουν κάποιες σημαντικές αποφάσεις αφού δουν μπροστά τους την πραγματική αποτύπωση των προτιμήσεων των εκλογέων. Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε και τον φανερό δισταγμό της χρηματιστηριακής αγοράς να πάρει ξεκάθαρη κατεύθυνση από το Πάσχα και μετά.
Το αν αυτή η εκτίμησή μας είναι σωστή θα το μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, είτε είναι σωστή είτε όχι, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως αυτή την χρονική περίοδο οι εκλογές και οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβουν για την χρηματιστηριακή αγορά, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε πολιτικό ρίσκο, βρίσκεται συνεχώς στην σκέψη των επενδυτών.
Μπορεί να μην εκδηλώνεται με απότομες και έντονες διακυμάνσεις αλλά δεν παύει να υπαγορεύει σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική συμπεριφορά και να καθοδηγεί τις κινήσεις, ή μάλλον την ακινησία, των συναλλασσομένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.