Η ευδαιμονική εικόνα των γρήγορων κερδών στο Χρηματιστήριο από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει αναπτερώσει το ηθικό της αγοράς και έχει αυξήσει τον κύκλο των συμμετεχόντων στις ημερήσιες συναλλαγές. Οι αποδόσεις είναι εξαιρετικές, η διάχυση της ανόδου έχει συντελεσθεί σε όλο σχεδόν το φάσμα των μετοχών και λογικό είναι να υπάρχουν πια δεύτερες σκέψεις στο ποια είναι τα νέα επίπεδα δίκαιης διαπραγμάτευσης της Αγοράς. Οι τιμές - στόχοι που αυτή την περίοδο ανακοινώνονται, υποδηλώνουν ένα δυνητικό περιθώριο 15 - 20% στο Γενικό Δείκτη, είναι ωστόσο υπό την αίρεση επίτευξης των στόχων κερδοφορίας του 2023. Είναι αναμενόμενο να υπάρξει μια προεξόφληση του νέου σετ κερδοφορίας για τη χρήση του 2023 αλλά και αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι κάποιο βαθμό.
Με τα δεδομένα του 9μήνου και τις ενδείξεις από δείκτες της οικονομίας ή κλαδικά στοιχεία μπορούμε να περιμένουμε μια χρήση ρεκόρ για το 2022. Τα λειτουργικά καθαρά κέρδη αν υπολογιστεί το ως τώρα ανακοινωμένο εννέαμηνο και η διαφορά στα ανακοινωμένα κέρδη των Coca Cola και Μυτιληναίου προσεγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ. Από την προβολή των λειτουργικών κερδών προκύπτει ότι η καθαρή κερδοφορία μαζί με τα αποτελέσματα των τραπεζών (2,9 δισ. ευρώ) θα υπερβεί τα 7,5 δισ. ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να έχει ανέλθει στα 75 δισ. ευρώ δεν προκύπτει κάποια υπερβολή για το σύνολο των αποτιμήσεων, επιμέρους δε υπάρχει αρκετός χώρος ακόμα και με ιστορικά στοιχεία για ανοδική αναθεώρηση. Οι 10 εταιρίες του ΧΑ στον MSCI τρέχουν αυτή τη στιγμή με ΡΕ 10,8 φορές τα κέρδη του 2023 ενώ σε όρους επιχειρηματικής αξίας βρισκόμαστε στις 6,84 φορές.
Το βασικό ζητούμενο είναι το πώς θα κινηθεί επιχειρηματικά το πρώτο εξάμηνο και ειδικότερα το δεύτερο τρίμηνο. Από τα ως τώρα ακούσματα της λιανικής, η αγορά κινείται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά σε όλους σχεδόν τους υποκλάδους (ένδυση, έπιπλα, ηλεκτρικά είδη) παρά τον πληθωρισμό. Η αποκλιμάκωση του υψηλού ενεργειακού κόστους έχει υποστηρίξει την ανάκαμψη των περιθωρίων στα τρόφιμα, τη μεταλλουργία και κατασκευή. Οι προκρατήσεις για τον Τουρισμό δείχνουν ότι πάμε αν όχι για υψηλότερα νούμερα αφίξεων τουλάχιστον για επανάληψη της περυσινής χρονιάς. Και βέβαια οι τράπεζες θα έχουν διψήφια αύξηση στις βασικές γραμμές των εσόδων κατεβάζοντας ικανοποιητικά κέρδη στην τελική γραμμή αφού πια οι ισολογισμοί έχουν απελευθερωθεί από τις υψηλές προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια. Εκ πρώτης όψεως τα μεγέθη έχουν τις προϋποθέσεις να κινηθούν ψηλότερα υποστηρίζοντας τις αποτιμήσεις.
Επομένως ακόμα έχουμε νέα κέρδη να προεξοφλήσουμε, δεν είμαστε στη ζώνη της υπερβολής. Φαινόμενα υπεραποδόσεων υπάρχουν αλλά είναι συγκεκριμένα και μπορούν να χαρακτηριστούν «μεμονωμένες ειδικές περιπτώσεις» που δεν αφορούν το σκληρό πυρήνα παραγωγής κερδοφορίας των επιχειρήσεων του ΧΑ. Παρακολουθώντας τεχνικά την αγορά η υπερβολή έχει έρθει εδώ και ένα μήνα σχεδόν. Αυτή είναι όμως μια άλλη προσέγγιση ενδεχομένως πιο βραχυπρόθεσμη από αυτή που περιγράφουν τα θεμελιώδη δεδομένα. Η αγορά θα διορθώσει κάποια στιγμή, είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί όσο ο λογαριασμός των υπεραξιών μεγαλώνει. Για τον χαρακτηρισμό της υπερβολής ωστόσο μάλλον έχουμε δρόμο μπροστά μας.