Η κίνηση προς νέα ιστορικά χαμηλά των μετοχών της Credit Suisse, μετά τη δήλωση του βασικού μετόχου της, Saudi National Bank, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, πυροδότησαν μπαράζ ρευστοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθετικών πωλήσεων.
Εν τω μεταξύ και μετά τον καταιγισμό πωλήσεων, σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης μπήκαν οι μετοχές των Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi, FinecoΒank και UniCredit. Αυτά, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, μια εξέλιξη που υπονόμευσε αισθητά την επενδυτική εμπιστοσύνη προς τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και ανάγκασε τη Moody’s να αναθεωρήσει τις προοπτικές του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, σε «αρνητικές», από «σταθερές».
Από την άλλη, η S&P υποβάθμισε σε «σκουπίδι» τη First Republic, εν μέσω ανησυχιών ότι οι πελάτες της αμερικανικής τράπεζας θα συνεχίσουν να αποσύρουν καταθέσεις από το τραπεζικό ίδρυμα, μειώνοντας την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε «BB+», από «Α-» και διατηρώντας τη σε καθεστώς επιτήρησης, για πιθανή νέα υποβάθμιση.
Το ενδιαφέρον και στην αυριανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με δημοσίευμα του Reuters να εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα επιμείνει στις αρχικές της δηλώσεις και θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης.
Όλα τα παραπάνω, εντείνουν τις ημερήσιες διακυμάνσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έχει αυξήσει την εξάρτησή του από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 846,72 μονάδες (+1,53%), όμως το μπαράζ πωλήσεων που ακολούθησε τον κατακρήμνισε μέχρι τις 759,46 μονάδες (-8,93%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 763,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,44%.
Πιο ήπιες οι διακυμάνσεις του γενικού δείκτη που κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1025,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,55%.
Σύμφωνα με αναλυτές, στο Χ.Α. θα συνεχιστούν οι επικίνδυνες εικόνες αυξημένου volatility, καθώς την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου στην αγορά παραγώγων, την ίδια μέρα το βράδυ η Moody’s ανακοινώνει την αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο, με τους συναλλασσόμενους να κρατούν μικρό καλάθι, ενώ όλων των παραπάνω θα έχει προηγηθεί η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Η προσοχή των επενδυτών και στα εταιρικά αποτελέσματα, όμως η σημερινή εικόνα στο ταμπλό έδειξε ότι αυτά μπορεί να περάσουν σε «δεύτερη μοίρα» αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης και από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αναμένονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από ΟΠΑΠ και Aegean Airlines.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, ο CEO της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε πως «η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος και share buy backs, αναμένοντας τις αποφάσεις του ευρωπαίου επόπτη τους επόμενους μήνες, αναφορικά με την επιβράβευση προς τους μετόχους σε ποσοστό 20% από τα κέρδη του 2022, ήτοι 100 εκατ. ευρώ».
«Πρόθεσή μας είναι η διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023», δήλωσε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022.
«Τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου της Alpha Bank διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου λειτουργικών δαπανών», υπογραμμίζει η Optima Bank σε έκθεσή της, αλλά οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι ανώτερες των δικών της και των μέσων εκτιμήσεων.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής (+0,27%), με τις μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-10,3%), Eurobank (-9,19%), Πειραιώς (-10,9%), Helleniq Energy (-6,02%), ΕΛΧΑ (-6,43%) και Σαράντη (-6,07%).
Ο τζίρος στα 178 εκατ., από τα οποία τα 19,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από το σύνολο των μετοχών μόνο 8 ενισχύθηκαν και 118 υποχώρησαν. Σημειώνεται πως 38 τίτλοι είχαν απώλειες άνω του 5%. Τρία Άλφα κοινά και προνόμια, Μπήτρος, Reds, ΚΡΕΚΑ και Επίλεκτος μεταξύ των μικρών μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες