Αφού το χρηματιστήριό μας μάς εξέπληξε ανοδικά από τα τέλη το Μαρτίου μέχρι το Πάσχα, αποφάσισε να ξεκουραστεί για λίγο και να αποφύγει τις έντονες συγκινήσεις.
Όπως φαίνεται από την συμπεριφορά του μετά τις Πασχαλινές διακοπές, δεν έχει διάθεση ούτε για αξιόλογη άνοδο, ούτε όμως και για σημαντική πτώση. Αφού ο γενικός δείκτης δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το επίπεδο των 1.120 μονάδων ξεκίνησε μία διορθωτική κίνηση με σταδιακά μειούμενη αξία συναλλαγών.
Όμως, αυτή η κίνηση δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και γύρω στις 1.080 μονάδες ανακόπηκε καθώς επανεμφανίστηκαν οι αγοραστές. Είναι φανερό πως αυτές τις μέρες οι συναλλασσόμενοι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν έχουν διάθεση να κάνουν δυνατές κινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αν σκεφθούμε λίγο θα πρέπει να πούμε πως η στάση τους είναι μάλλον φυσιολογική, για ορισμένους συγκεκριμένους λόγους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην αρχή του Μαρτίου ο γενικός δείκτης άγγιξε τις 1.140 μονάδες ύστερα από τρεις μήνες έντονης ανόδου, στην συνέχεια κινήθηκε απότομα καθοδικά και από τις 20 Μαρτίου και μετά ξεκίνησε νέα ανοδική πορεία πλησιάζοντας τα ψηλά του Μαρτίου αμέσως μετά το Πάσχα.
Η στάση αναμονής είναι απόλυτα λογική εξέλιξη ύστερα από αυτές τις έντονες κινήσεις, ειδικά μέσα σε ένα εγχώριο και διεθνές περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. Όσο αφορά στο εγχώριο περιβάλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως διανύουμε την πρώτη πραγματική προεκλογική εβδομάδα, κατά την διάρκεια της οποίας δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι που να ξεκαθαρίζει τα πράγματα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, πόσω μάλλον σχετικά με το αποτέλεσμα της πιθανολογούμενης δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης των αρχών Ιουλίου. Οι επενδυτές δεν έχουν κάποιο λόγο να κινηθούν δυναμικά, είτε αγοράζοντας είτε πουλώντας, όσο τα νέα από τις δημοσκοπήσεις δεν φέρνουν κάτι πραγματικά διαφορετικό από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Μπορεί να έχουν υποχωρήσει οι φόβοι για εκδήλωση σημαντικής τραπεζικής κρίσης που είχαν κυριεύσει τις αγορές στα μέσα του Μαρτίου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει εξαφανιστεί πλήρως η σχετική ανησυχία. Αυτό φάνηκε καθαρά στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας όταν κατέρρευσε η μετοχή της αμερικανικής τράπεζας First Republic και οι δονήσεις έγιναν αισθητές στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει στις διεθνείς αγορές και για διάφορα άλλα ζητήματα, όπως το πόσο ακόμα θα ανεβάσουν τα επιτόκια αναφοράς οι κεντρικές τράπεζες και τι επίδραση θα έχει αυτό στην οικονομία και τα αποτελέσματα των εισηγμένων στα χρηματιστήρια επιχειρήσεων.
Άλλος ένας παράγων προβληματισμού που έχει άμεση σχέση με τον προηγούμενο είναι αυτός της πορείας της οικονομικής ανάπτυξης καθώς ακόμα είναι δύσκολο να αποκλειστεί η πιθανότητα εμφάνισης οικονομικής ύφεσης στις βασικές δυτικές οικονομίες. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και μία νέα ανησυχία που μπορεί να μας συντροφεύσει τους επόμενους μήνες, δηλαδή την επικείμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ σχετικά με το ανέβασμα του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (debt ceiling).
Για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο συνδυασμός της προεκλογικής περιόδου με την αβεβαιότητα και τον προβληματισμό που επικρατεί για διάφορα ζητήματα στις διεθνείς αγορές μπορεί να εξηγήσει πολύ εύκολα την εικόνα που μας δίνει η αγορά. Δηλαδή μία εικόνα διστακτικών κινήσεων από την πλειοψηφία των επενδυτών με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Προφανώς, αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και οι αψιμαχίες που διεξάγονται αυτές τις μέρες λίγο πάνω και λίγο κάτω από τις 1.100 μονάδες του γενικού δείκτη να δώσουν την θέση τους σε μία ισχυρή ανοδική ή καθοδική κίνηση ανάλογα με τα εγχώρια ή διεθνή νέα που μπορεί να έρθουν. Όσο όμως δεν εμφανίζεται κάτι που θα δώσει μία πιο σαφή εικόνα για το τι μπορεί να γίνει στις εκλογές μας ή δεν υπάρχει μία σημαντική εξέλιξη στις διεθνείς αγορές, είναι πολύ πιθανόν να παραμείνουμε σε αυτό το μοτίβο για αρκετές μέρες ακόμα, ίσως και εβδομάδες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλες οι μετοχές θα κινούνται υποτονικά χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Τα νέα που αφορούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορούν να κινήσουν τις μετοχές τους ακόμα και αν το σύνολο της αγοράς βρίσκεται σε ένα είδος λήθαργου. Η ισχυρή ανοδική κίνηση της μετοχής της Cenergy Holdings (CENER) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού η μετοχή αντέδρασε στις ανακοινώσεις της εταιρείας για την ανάληψη σημαντικών νέων έργων και στην δημοσίευση θετικών εκθέσεων από χρηματιστηριακούς αναλυτές. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό αποτέλεσε αφορμή και για την αφύπνιση της μετοχής της μητρικής της εταιρείας, της Viohalco (ΒΙΟ). Άλλα παραδείγματα έχουμε με την μετοχή της εταιρείας πληροφορικής Entersoft (ΕΝΤΕΡ) που αντέδρασε θετικά στα καλά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, με την σημαντική και συνεχή άνοδο της μετοχής της Coca Cola Hellenic (ΕΕΕ) που αθόρυβα ανεβαίνει σχεδόν κάθε μέρα και πλησιάζει προς τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και με την ανοδική κίνηση της κατασκευαστικής ΑΒΑΞ (ΑΒΑΞ) μόλις ανακοίνωσε την απόφαση για διανομή αξιόλογου μερίσματος. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσαμε να δούμε τις επόμενες μέρες στην περίπτωση που οι υπεύθυνοι της MSCI αποφασίσουν την ένταξη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ) στον περίφημο ομώνυμο χρηματιστηριακό δείκτη.
Αν δεν αλλάξει κάτι και δεν δημοσιοποιηθούν δημοσκοπήσεις που θα φέρνουν σημαντικά πιο κοντά ή σημαντικά πιο μακριά το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι περισσότεροι επενδυτές, δηλαδή την επανεκλογή της απερχόμενης κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε τον γενικό δείκτη να κινείται γύρω από τις 1.100 μονάδες χωρίς να μπορεί να ξεφύγει ανοδικά ή καθοδικά. Στα επίπεδα αυτά στηρίζεται σχετικά άνετα από τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών και της οικονομίας της χώρας μας. Από αυτή την περιοχή θα μπορούσε να απομακρυνθεί και αν το υπαγορεύσουν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Και για να απαντήσουμε και στο αρχικό μας ερώτημα, η μάχη πέριξ των 1.100 μονάδων δεν σηματοδοτεί μία πραγματική αναμέτρηση αγοραστών και πωλητών με διαφορετικές απόψεις για την σωστή αποτίμηση των ελληνικών μετοχών αλλά περισσότερο την απροθυμία για πραγματοποίηση δυναμικών κινήσεων όσο δεν υπάρχουν ειδήσεις, πληροφορίες ή γεγονότα που να τους αναγκάσουν να τις κάνουν.