Χρηματιστήριο Αθηνών: Συσσώρευση με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συσσώρευση με χαμηλό τζίρο

Με συνεδρίαση χαμηλότερου ενδιαφέροντος, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και τον τζίρο να υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς πλησιάζει το «peak» των θερινών διακοπών. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.333,92 (-0,39%) και 1.342,22 μονάδων (+0,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.337,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%. Ο τζίρος υποχώρησε στα 70,5 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούν «πακέτα».

Το χρηματιστήριο είναι εύλογο να παρουσιάζει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, καθώς αρκετοί επενδυτές προβαίνουν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, ενώ μετά από πολύ καιρό, σήμερα κόπασε η ένταση εκθέσεων – αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Και στη σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα των λίγων αγοραστών να αναχαιτίζουν την φειδωλή, προς το παρόν, προσφορά και μένει να φανεί αν η σημερινή υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, θα έχει και συνέχεια στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας πως «η εγχώρια αγορά βρισκόταν σε μακροχρόνια επενδυτική καραντίνα και στην παρούσα φάση ελληνική οικονομία, τράπεζες και ομόλογα επιστρέφουν με αξιώσεις στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ασχέτως με τις όποιες βραχύβιες διορθώσεις που θα δίνουν ρευστότητα στην αγορά, το momentum δείχνει ανοδικό, ενώ βελτιωμένο δείχνει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα».

Από την άλλη, η χαμηλή προσφορά έρχεται να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν πως οι εγκλωβισμένοι, πλέον, με υψηλότερες, ή και παλαιότερες τιμές κτήσης εκλείπουν, επιτρέποντας στις μετοχές να κινούνται προς νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, ελλείψει αντιστάσεων και εν δυνάμει πωλητών. 

Κάθε μακροπρόθεσμος ανοδικός κύκλος δεν μπορεί να μην συνοδεύεται και από διορθώσεις, που συνήθως αποδεικνύονται βραχύβιες, αν δεν μεσολαβήσει σημαντική επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Το κλίμα στην εγχώρια αγορά θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα υλοποιηθούν στην πράξη, ή όχι τα business plans που επικοινωνούν οι διοικήσεις των εισηγμένων και τα  φημολογούμενα deals. Απόλυτα ενδεικτική η άποψη γνωστού αναλυτή που αναφέρει πως «οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένουν τόσο από πλευράς θεμελιώδους ανάλυσης, όσο και τεχνικής εικόνας ευοίωνες, πλην φυσικά του αστάθμητου παράγοντα που δεν είναι άλλος από την επίσκεψη του ‘μαύρου κύκνου’, που μπορεί να έλθει από τις διεθνείς αγορές».

Στην παρούσα φάση, η προσοχή θα μεταφερθεί στα αποτελέσματα που ξεκινούν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες, καθώς η επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων από τις εκτιμήσεις, θα δώσει αυτοπεποίθηση στην Αγορά και νέες αναθεωρήσεις στις τιμές – στόχους, από επενδυτικούς οίκους και χρηματιστηριακές που καλύπτουν την ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα η Entersoft, δημοσιεύοντας αυξημένη κερδοφορία. Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν οι Mytilineos – TITC, την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών, ενώ από τις 31 Ιουλίου θα πάρουν τη σκυτάλη οι τράπεζες.

Η προσοχή και στις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών Fed (26/7) και ΕΚΤ (27/7).

Από εκεί και πέρα, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους Aegean Airlines (+2,36% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Viohalco (+3,04%), Quest (+2,69%), Ελλάκτωρ (+1,19%) και ΕΛΧΑ (+3,87%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες τους ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,39%), ΔΕΗ (-1,08%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,70%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν Entersoft (+5%), Κορδέλλου (+4,91%), Έλαστρον (+4,52%) και ΕΚΤΕΡ (+4,19%).