Είναι αρκετοί εννέα μήνες για να πούμε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει επιστρέψει πραγματικά από την πολυετή εξορία του; Όσο εντυπωσιακά και αν είναι τα κέρδη του από το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022, η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική. Χρειάζονται και αρκετά άλλα πράγματα για να πεισθούμε πως η επιστροφή είναι οριστική.
Για να χρησιμοποιήσουμε μία – ίσως αρκετά φιλόδοξη – ποδοσφαιρική αναλογία, όταν μία ποδοσφαιρική ομάδα επιστρέψει ύστερα από χρόνια στην αγγλική Premier League πρέπει να προσέξει πάρα πολύ για να μην επιστρέψει αμέσως στη μικρότερη κατηγορία. Τα μεγάλα σαλόνια έχουν και μεγάλες απαιτήσεις. Παραμένοντας στον κόσμο του ποδοσφαίρου, δεν αρκεί η σταθερή διοίκηση, κάτι που εξασφαλίστηκε οριστικά τη 25η Ιουνίου.
Δεν αρκούν και τα πολλά χρήματα, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται και λογικά θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση μετά την αναμενόμενη, ίσως πολύ σύντομα, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Χρειάζεται να βοηθήσουν αποφασιστικά ο προπονητής, οι παίκτες και οι φίλαθλοι. Στην περίπτωσή μας προπονητής είναι η διοίκηση της ΕΧΑΕ, παίκτες είναι οι εισηγμένες εταιρείες και φίλαθλοι είναι βέβαια οι επενδυτές. Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν αρκετά αισιόδοξους για τη συνέχεια και μας κάνουν να πιστέψουμε πως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο να συνεχίζει την καλή του πορεία αλλά και να ανεβάσει το επίπεδό του και ποσοτικά και ποιοτικά.
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ φαίνεται πως γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, κρίνοντας από αυτά που ακούμε το τελευταίο διάστημα. Οι προσπάθειές της να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους επενδυτές μειώνοντας τα έξοδα συναλλαγών και προσαρμόζοντας τους κανόνες διαπραγμάτευσης είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακούγοντας τους αξιωματούχους της εταιρείας να μιλούν για τις προτεραιότητες της επιχείρησης για το επόμενο διάστημα αντιλαμβανόμαστε πως γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία που θα έχει η εισαγωγή νέων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που έχουμε πάνω από 15 χρόνια να δούμε να γίνεται με συστηματικό τρόπο.
Αυτό που περιμένουμε λοιπόν να δούμε είναι οι ανακοινώσεις των επιχειρήσεων που θα αποφασίσουν να περάσουν από την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στον τομέα αυτό τα πράγματα είναι αρκετά καλά, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες. Χωρίς αμφιβολία, η πιο γνωστή από όλες τις περιπτώσεις είναι αυτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δηλαδή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Η εισαγωγή αυτή ήταν «στα σκαριά» εδώ και αρκετά χρόνια αλλά συνάντησε μεγάλα εμπόδια που την πήγαν πολύ πίσω.
Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στη χώρα ήταν γεγονότα που ανάγκασαν τη διοίκηση της επιχείρησης και τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, να παγώσουν την πορεία προς το Χ.Α. Τώρα όμως δεν υπάρχουν πλέον τέτοιου τύπου εμπόδια και απ’ ότι μαθαίνουμε η εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του αθηναϊκού χρηματιστηρίου είναι θέμα μερικών μηνών.
Η είσοδος του Δ.Α.Α. θα αποτελέσει ορόσημο για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πρόκειται για μία πολύ μεγάλη και επιτυχημένη επιχείρηση, γνωστή σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ως επένδυση για τα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Πέρα βέβαια από το αεροδρόμιο, είναι βέβαιο πως σε μερικούς μήνες θα υποδεχθούμε μερικές επιχειρήσεις από τον χώρο των Α.Ε.Ε.Α.Π. (Ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας). Λίγο πριν την εισαγωγή τους φαίνεται πως βρίσκονται η Trade Estates που ανήκει στον όμιλο της εισηγμένης εταιρείας Φουρλής (ΦΡΛΚ) και η Noval Properties που αποτελεί μέρος του ομίλου Viohalco S.A. (ΒΙΟ) ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρονται και στη σχεδιαζόμενη εισαγωγή της Orilina Properties.
Εφόσον οι παραπάνω εκτιμήσεις δε διαψευσθούν, είναι πολύ λογικό να περιμένουμε και τη σταδιακή εμφάνιση και άλλων ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων από άλλους κλάδους της οικονομίας. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην ακούγονται πολλά πράγματα αλλά όταν αρχίσει να φαίνεται πως μία επιχείρηση μπορεί να μπει στο χρηματιστήριο και να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, τότε είναι βέβαιο πως θα αρχίσει ξαφνικά να εμφανίζεται το ενδιαφέρον και άλλων επιχειρήσεων.
Εκτός βέβαια από τις εισαγωγές μετοχών επιχειρήσεων, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει και ένα δεύτερο πυλώνα άντλησης κεφαλαίων, αυτών των ομολογιακών εκδόσεων. Η δραστηριότητα αυτή είχε σταματήσει απότομα στο τέλος του 2021 ενόψει της διεθνούς αβεβαιότητας που είχε προκαλέσει η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού και η πιθανολογούμενη τότε (και επιβεβαιωθείσα πανηγυρικά αργότερα) αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Σε αντίθεση με τις εισαγωγές νέων εταιρειών που ελπίζουμε πως θα δούμε προς το φθινόπωρο, στις ομολογιακές εκδόσεις έχουμε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα. Αύριο 4 Ιουλίου θα ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή για το νέο επταετούς διάρκειας εταιρικό ομόλογο που εκδίδει η εισηγμένη εταιρεία Mytilineos (ΜΥΤΙΛ). Το μεγάλο ύψος της έκδοσης (το μεγαλύτερο μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησαν αυτές οι εγγραφές το 2016) μας δίνει και μία εικόνα των προοπτικών που ανοίγονται για την είσοδο νέων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο. 500 εκατομμύρια Ευρώ είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα.
Η είσοδος των μετοχών νέων επιχειρήσεων στο Χ.Α. και ο δανεισμός άλλων μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων είναι πολύ σημαντικά βήματα για τη διατήρηση της καλής πορείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υπενθυμίζουν σε όλους έναν από τους πιο βασικούς ρόλους των χρηματιστηρίων, δηλαδή τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Πολύ σημαντική όμως θα είναι και η αφύπνιση των ήδη εισηγμένων επιχειρήσεων. Ήδη έχουμε ήδη δει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και λογικά σύντομα θα ακούσουμε και άλλες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξελίξεις στην κατασκευαστική εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ (ΙΝΤΚΑ), πρώτα με την είσοδο των νέων επενδυτών, ύστερα με την πολύ επιτυχημένη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και μετά με τις επιχειρηματικές κινήσεις της νέας διοίκησης. Πολύ σημαντικές είναι και οι κινήσεις της Ideal Holdings (ΙΝΤΕΚ), η οποία ξεκίνησε προ πολλών μηνών με εξαγορές μη εισηγμένων επιχειρήσεων, συνέχισε με την εξαγορά της εταιρείας πληροφορικής Byte και πρόσφατα ανακοίνωσε άλλη μία σημαντική εξαγορά.
Μην ξεχνάμε και τις διεργασίες στον χώρο των εταιρειών Α.Ε.Ε.Α.Π. όπου η Briq Properties (ΜΠΡΙΚ) έχει συμφωνήσει την απορρόφηση μέσω συγχωνεύσεως της Intercontinental International (ΙΝΤΕΡΚΟ). Πέρα από αυτά, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρονται και σε επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών οι οποίες σκέφτονται να ζητήσουν την βοήθεια των επενδυτών για την πιο ασφαλή και αποτελεσματική πραγματοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Για να επανέλθουμε σε όσα είπαμε αρχικά, η πολιτική σταθερότητα και η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας που σύντομα θα πιστοποιηθεί μέσω της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, προσφέρουν το ασφαλές και στέρεο έδαφος στο Χρηματιστήριο Αθηνών για να διαφυλάξει τα κέρδη από την εξαιρετική πορεία των τελευταίων εννέα μηνών και να επιχειρήσει την άνοδο σε ανώτερο επίπεδο ποιοτικά και ποσοτικά. Οι προθέσεις της διοίκησης του Χ.Α. και οι ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις των εισηγμένων εταιρειών αλλά και όσων άλλων επιχειρήσεων επιθυμούν να μοιραστούν την επιτυχία τους με το επενδυτικό κοινό μας κάνουν αισιόδοξους πως μπορούμε όντως να αναρριχηθούμε σε αυτό το ανώτερο επίπεδο.
Επιστρέφοντας και στην ποδοσφαιρική μας αναλογία, τα πράγματα είναι πολύ απλά: όπως οι φίλαθλοι καθηλώνονται στις τηλεοπτικές οθόνες και γεμίζουν τα γήπεδα όταν παίζεται καλό ποδόσφαιρο, έτσι και οι επενδυτές θα επιβραβεύσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών όταν ανεβάσει το δικό του επίπεδο.