Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι αγοραστές επέστρεψαν στη θέση του οδηγού

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι αγοραστές επέστρεψαν στη θέση του οδηγού

Επιλεκτικά στηρίγματα από μικρό αριθμό μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πήρε σήμερα το χρηματιστήριο, όμως αυτά αποδείχθηκαν αρκετά, προκειμένου ο γενικός δείκτης του Χ.Α. να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τους περισσότερους traders να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως όσο κορυφώνεται η καλοκαιρινή περίοδος, η εγχώρια αγορά θα ακολουθεί την κίνηση συσσώρευσης, με αποτέλεσμα να διατηρείται η επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 111 μηνών, μέχρις ότου προκύψει ο επόμενος ανοδικός καταλύτης. 

Ασφαλώς και παραμένει σε ισχύ η αντίσταση των 1.350 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1.379 μονάδες. Σημαντική για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, θεωρείται η βραδινή ανακοίνωση του γερμανικού οίκου Scope, ο οποίος θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω οίκος δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την ΕΚΤ, τυχόν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενδεχομένως να αποτελέσει προάγγελο αναβάθμισης από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου (ο καναδικός οίκος έχει πιστοποίηση από τις κεντρικές τράπεζες). 

Τη σπουδαιότητα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος DBRS. Όπως αναφέρει “οι περιστάσεις που θα οδηγήσουν σε αυτή, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το περιβάλλον λειτουργίας των τραπεζών”. Επόμενη σημαντική ημερομηνία η 10η Αυγούστου, όταν και αναμένεται η εγχώρια αγορά να πληροφορηθεί αν η Τρ. Πειραιώς προστεθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece. Από την άλλη, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο πως και σήμερα και παρά το ανοδικό ξεκίνημα, οι ευρωπαϊκές αγορές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που υποστηρίζουν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε φάση επανεκτίμησης των μάκρο και μίκρο δεδομένων. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., «παρά το ράλι της μετοχής την τελευταίας χρονιάς, πιστεύουμε ότι το υπάρχον ποιοτικό χαρτοφυλάκιο έργων, οι στόχοι αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος και το ισχυρό track record δεν αποτυπώνονται από την αγορά, ενώ η πρόσφατη αδυναμία της μετοχής αποτελεί ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές που ψάχνουν έκθεση σε ελληνικά και Πράσινα” assets», σημειώνει η Euroxx σε νέα έκθεσή της για την Τέρνα Ενεργειακή.  Η χρηματιστηριακή αναμένει τα καθαρά κέρδη να ανέλθουν σε 72,0 εκατ. ευρώ για το 2023 και 99,1 εκατ. ευρώ για το 2024 και διανομή μερίσματος 0,34 ευρώ/μτχ για το 2024 και 0,39 ευρώ/μτχ για το 2025. 

Η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το β’ τρίμηνο ήταν ισχυρά, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία να επιτύχει – και ενδεχομένως να υπερβεί – το καθοδηγούμενο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ για επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) φέτος. Η σύσταση για την μετοχή ΔΕΗ από την ΑΧΙΑ διατηρείται σε «buy», με τιμή - στόχο τα €13,20. 

Από εκεί και πέρα και μετά τη σημαντική διόρθωση Τρίτης – Τετάρτης, όταν και δοκιμάστηκε η στήριξη των 1280 μονάδων, ξεκίνησε η αντεπίθεση των αγοραστών και ίσως είναι ένα πρώτο τεχνικό «stop» για την συνέχεια. Ταυτόχρονα, φάνηκαν οι τίτλοι, που παραμένουν πρώτες επιλογές των αγοραστών, ενώ συνεχίζεται η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.     

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 1.324,14 μονάδες (+0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.319,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,40%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 76 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούν «πακέτα». 

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,08%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους Εθνική (+2,55%), Eurobank (+2,61%), Viohalco (+2,44%), ΕΛΧΑ (+5,76%) και ΕΥΔΑΠ (+1,91%)  και με τις μεγαλύτερες απώλειες τους Lamda Development (-1,13%) και Autohellas (-1,98%). 

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που συνέχισαν να έχουν σημαντικό αριθμό «θαυμαστών», μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι ΞΥΛΚ (+19,34%), ΡΕΒΟΙΛ (+8,82%), ΑΝΕΚ (+7,30%, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγχώνευση με AtticaGroup), Κορδέλλου (+6,55%), Ιντρακόμ (+6,11%) και Performance (+5,89%).