Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέοι στόχοι - Νέες στηρίξεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέοι στόχοι - Νέες στηρίξεις

Με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες εκκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι εποχές που οι επενδυτές ανέμεναν τον Γενικό Δείκτη να γράψει μπροστά το «9», να διασπάσει ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και να ξεπεράσει τις 1100 μονάδες μοιάζουν πολύ μακρινές. Το ίδιο μακρινό δείχνει και το άρθρο, που είχε γραφεί τον Μάρτιο του 2023, όταν από τα επίπεδα των 1114 μονάδων, ο στόχος των 1250 μονάδων ήταν πλέον ορατός.

Σήμερα ο νέος στόχος για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στις 1379 μονάδες. Δηλαδή στο +7% από τα χθεσινά επίπεδα τιμών. Σιγά την απόδοση, θα πουν ορισμένοι αν αναλογιστούν το +37,5% από την αρχή του έτους για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το +57,5% του Τραπεζικού Δείκτη.

Όμως δεν είναι έτσι. Ήδη το πρώτο εξάμηνου 2023, ήταν το τρίτο καλύτερο, των τελευταίων 25 ετών. Με πρώτο αυτό του θρυλικού 1999 με +47% και δεύτερο αυτό του 2019 με +40% όταν η αγορά ανέβαινε με τη σιγουριά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα έφερνε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβερνητική εξουσία.

Η πορεία προς τις 1379 μονάδες που είναι και το υψηλό του 2014, είναι η κατάκτηση ενός ακόμα σκαλοπατιού. Διότι όπως έχει δείξει η ιστορία, είναι προτιμότερη η σταδιακή άνοδος που επιτρέπει την αφομοίωση και τη συνειδητοποίηση των τιμών, παρά η εκρηκτική άνοδος που αφήνει πίσω της κενά. Άλλωστε οι τιμές στόχοι δεν καθορίζονται σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά ανταποκρίνονται τόσο στην εξέλιξη των θεμελιωδών δεδομένων των εισηγμένων εταιρειών, όσο και στη συμπεριφορά των αντίστοιχων μετοχών στο ταμπλό, όσο και στο αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών.

Αν αναλογιστούμε την υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών και του τραπεζικού δείκτη, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ και το σύνολο των υπόλοιπων μετοχών και αν προβάλουμε αυτήν τη συμπεριφορά στο κοντινό μέλλον, ο στόχος των 1379 μπορεί να επιτευχθεί με σχετική ευκολία κατακτώντας νέα επίπεδα ισορροπίας. Οπότε δεν έχει σημασία το «πενιχρό» +7%, αλλά η διατήρηση του ανοδικού momentum.

Με τις τιμές - στόχους για τις τράπεζες που έχουν θέσει σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι, τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών είναι μέχρι +33% για την Eurobank, μέχρι +32,5% για την Εθνική Τράπεζα, μέχρι +32% για την Alpha Bank και μέχρι +31% για την Τράπεζα Πειραιώς, ο τεχνικός στόχος των 1379 μονάδων θα μπορέσει σύντομα να αποτελέσει παρελθόν.

Άλλωστε από μόνο του το γεγονός της μείωσης του ασφαλίστρου κινδύνου της ελληνικής αγοράς έχει δώσει ένα επιπλέον περιθώριο ανόδου της τάξης του +10% για τις ελληνικές μετοχές. Ώθηση στις μετοχές θα δώσει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μαζί με την ενεργοποίηση ενός πρωτόγνωρου για τη χώρα μας ενδιαφέροντος για την αγορά κινητών αξιών, όπως είναι τα ομόλογα και οι μετοχές. Και όλα αυτά πριν το Χρηματιστήριο Αθηνών περάσει και πάλι το κατώφλι των αναπτυγμένων αγορών.

Βεβαίως όμως και δεν πρέπει να προτρέχουμε. Η διαδρομή μέχρι την «επενδυτική βαθμίδα» είναι προδιαγεγραμμένη και σίγουρη. Ωστόσο η σφραγίδα της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου πολύ δύσκολα να είναι μονομιάς τριπλή, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 20 Οκτωβρίους για την S&P Global Ratings και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για τη Fitch.

Είναι σίγουρο πως η ανοδική κίνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί απνευστί. Οι διορθώσεις είναι απαραίτητες. Οι μεταβολές στα επίπεδα ισορροπιών ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές είναι και αυτές καλοδεχούμενες, καθώς επιτρέπουν αφενός την κατοχύρωση υπεραξιών και αφετέρου την είσοδο νέων κεφαλαίων.

Κι αν παρ’ ελπίδα η αγορά κινηθεί πτωτικά; Τότε παρακολουθούμε με προσοχή τις προσπάθειες στήριξης και το ενδεχόμενο καθοδικής διάσπασης της ζώνης ανάμεσα στις 1260 και στις 1230 μονάδες.